۰ نفر

ایرانی‌ها پارسال چقدر پس‌انداز کردند؟

۳ شهریور ۱۳۹۸، ۱۵:۴۳
کد خبر: 376026
ایرانی‌ها پارسال چقدر پس‌انداز کردند؟

مرکز آمار ایران تازه‌ترین گزارش درباره بودجه خانوار را منتشر کرده که براساس آن، در سال گذشته متوسط هزینه‌ و درآمد سالانه‌ یک خانوار شهری به ترتیب ٣٩ و ٤٣ میلیون تومان بوده است. این نشان می‌دهد که یک خانوار شهری در سال گذشته توانست ۴ میلیون تومان پس‌انداز کند.

به گزارش اقتصادآنلاین، بررسی گزارش مرکز آمار ایران درخصوص بودجه خانوار، حکایت از نکات جالبی دارد. نگاهی به مهم‌ترین نتایج آمارگیری در خصوص بودجه خانوار در مناطق شهری و روستایی نشان می‌دهد که  متوسط هزینه‌ کل خالص سالانه‌ یک خانوار شهری ٣٩ میلیون و ۳۲۲ هزار تومان بوده است که نسبت به رقم مشابه در سال قبل ۱۳.۳ درصد افزایش نشان می‌دهد.

از هزینه‌ کل سالانه‌ خانوار شهری ٩ میلیون و ۴۵۰ هزار تومان با سهم ۲۴ درصد مربوط به هزینه‌های خوراکی و دخانی و ٢٩ میلیون و ۸۷۲ هزار تومان با سهم ۷۶ درصد مربوط به هزینه‌های غیرخوراکی بوده است. در بین هزینه‌های خوراکی و دخانی، بیشترین سهم با ۲۱ درصد مربوط به هزینه‌ گوشت و در بین هزینه‌های غیرخوراکی بیشترین سهم با ۴۵ درصد مربوط به هزینه مسکن، سوخت و روشنایی بوده است.

بنا به این گزارش، متوسط درآمد اظهار شده سالانه‌ یک خانوار شهری ۴۳ میلیون و ۳۹۰ هزار تومان بوده که نسبت به سال قبل ۱۸.۶ درصد افزایش داشته است. بر این اساس در سال ١٣٩٧ رشد متوسط درآمد سالانه خانوارهای شهری نزدیک به رشد هزینه کل سالانه است. منابع تامین درآمد خانوارهای شهری نشان می‌دهد که ۳۳.۴ درصد درآمد از مشاغل مزد و حقوق بگیری، ۱۷ درصد از مشاغل آزاد کشاورزی و غیرکشاورزی و ۴۹.۶ درصد از محل درآمدهای متفرقه خانوار تامین شده است.

مقایسه درصد خانوارهای شهری استفاده‌کننده از لوازم عمده زندگی در سال ١٣٩٦ نسبت به سال ١٣٩٧ حاکی از آن است که خانوارهای استفاده‌کننده اتومیبل شخصی از ۵۰.۶ به ۵۳.۲، یخچال فریزر از ۶۳.۲ به ۶۸.۵، جاروبرقی از ۹۱ به ۹۱.۵، ماشین لباس‌شویی از ۸۶.۳  به ۸۶.۶، ماشین ظرفشویی از  ۳.۷ به ۴.۸، اجاق گاز از ۹۸.۹ به ۹۹.۲ و مایکروویو و فرهای هالوژن‌دار از ۱۲.۴ به ۱۲.۶ افزایش یافته است.

در سال ١٣٩٧ عمده‌ترین نوع سوخت مصرفی ۹۳.۷ درصد از خانوارهای شهری برای گرما، گاز طبیعی (شبکه عمومی) بوده است.

متوسط هزینه و درآمد خانوار روستایی چقدر بود؟

گزارش مرکز آمار ایران همچنین متذکر می‌شود متوسط هزینه‌ کل خالص سالانه‌ یک خانوار روستایی ٢١ میلیون و ۴۴۷ هزار تومان بوده است که  نسبت به سال قبل ۲۰ درصد افزایش نشان می‌دهد.

از هزینه‌ کل سالانه‌ خانوار روستایی ٨ میلیون و ۲۴ هزار تومان با سهم ۳۷ درصد مربوط به هزینه‌های خوراکی و دخانی و ١٣ میلیون و ۴۲۲ هزار تومان با سهم ۶۳ درصد مربوط به هزینه‌های غیرخوراکی بوده است. در بین هزینه‌های خوراکی و دخانی، بیشترین سهم با ۲۴ درصد مربوط به هزینه‌ آرد، رشته، غلات، نان و فرآوردهای آن و در بین هزینه‌های غیرخوراکی، بیشترین سهم با ۲۸ درصد مربوط به مسکن، سوخت و روشنایی بوده است.

متوسط درآمد اظهار شده سالانه‌ یک خانوار روستایی ٢٣ میلیون و ۳۱۱ هزار تومان بوده که نسبت به سال قبل ۱۵.۵ درصد افزایش داشته است. منابع تامین درآمد خانوارهای روستایی نشان می‌دهد که ۳۰.۷ درصد از مشاغل مزد و حقوق‌بگیری، ۳۱.۹ درصد از مشاغل آزاد کشاورزی و غیرکشاورزی و ۳۷.۴ درصد از محل درآمدهای متفرقه خانوار تامین شده است.

مقایسه درصد خانوارهای روستایی استفاده‌کننده از لوازم عمده زندگی در سال ١٣٩٦ نسبت به سال ١٣٩٧  نشان می‌دهد که خانوارهای استفاده‌کننده اتومیبل شخصی از ۶.۲۹ به ۳۲.۲، یخچال فریزر از ۴۵.۲ به ۴۹.۲، اجاق گاز از ۹۸ به ۹۸.۳، جاروبرقی از ۶۴.۶ به ۶۶.۱، ماشین لباسشویی از ۵۳.۹  به ۵۶، ماشین ظرفشویی از  ۰.۳ به ۰.۵ و مایکروویو و فرهای هالوژن‌دار از ۱.۹ به ۲ درصد افزایش رسیده است.

در سال ١٣٩٧ عمده‌ترین نوع سوخت مصرفی ۶۷.۸ درصد از خانوارهای روستایی برای گرما، گاز طبیعی (شبکه عمومی) و ۲۰.۴ درصد نفت سفید بوده است.

متوسط هزینه‌ها و درآمد خانوار بر حسب استان

بررسی متوسط هزینه کل سالانه یک خانوار شهری نشان می‌دهد که استان تهران با ٥٨ میلیون و ۴۶۷ هزار تومان بیشترین و استان کرمان با ٢٣ میلیون و ۷۴۱ هزار تومان کمترین هزینه را در سال ١٣٩٧ داشته‌اند.

همچنین استان تهران با ٦٤ میلیون و ۳۰ هزار تومان بیشترین و استان آذربایجان‌غربی با ٢٦ میلیون و ۴۷۱ هزار تومان، کمترین متوسط درآمد سالانه یک خانوار شهری را در سال ١٣٩٧ به خود اختصاص داده است.