۰ نفر

گزارش اقتصادآنلاین از جلسه استیضاح وزیر راه و شهرسازی

آخوندی: نگران وضعیت اقتصادی ایران هستم‌/ نمایندگان باز هم به آخوندی اعتماد کردند

۲۲ اسفند ۱۳۹۶، ۱۴:۳۰
کد خبر: 258157
آخوندی: نگران وضعیت اقتصادی ایران هستم‌/ نمایندگان باز هم به آخوندی اعتماد کردند

جلسه استیضاح وزیر راه و شهرسازی در صحن علنی مجلس شورای اسلامی در حالی به کار خود پایان داد که نمایندگان مجلس برای چهارمین بار به عباس آخوندی برای ادامه فعالیت در وزارت راه وشهرسازی اعتماد کردند.

به گزارش خبرنگار پارلمانی اقتصاد آنلاین، جلسه استیضاح عباس آخوندی، با حضور ۱۹۶ نماینده و به ریاست مسعود پزشکیان آغاز شد.

اسحاق جهانگیری معاون اول رییس‌جمهور، ولی الله سیف رییس کل بانک مرکزی و حسینعلی امیری معاون پارلمانی رییس جمهور که در جلسه صبح مجلس حاضر بودند، آخوندی را در جلسه نوبت بعداز ظهر مجلس هم همراهی می کنند.

آخوندی در وزارت راه ماند

نمایندگان مجلس پس از شنیدن سخنان موافقان و مخالفان استیضاح وزیر راه و شهرسازی و دفاعیات عباس آخوندی اقدام به رای گیری برای ادامه فعالیت وزیر راه و شهرسازی  در کابینه دولت دوازدهم کردند. در نهایت نمایندگان مجلس به وزیر باقی ماندن آخوندی رأی مثبت دادند.

‌نمایندگان مجلس با ۹۲ موافق، ۱۵۲ رای مخالف استیضاح و ۲ ممتنع از مجموع ۲۴۶ رای ماخوذه با طرح استیضاح عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی مخالفت کردند. به این ترتیب عباس آخوندی این بار هم موفق به جلب اعتماد دوباره مجلس برای ادامه کار خود در این وزارت خانه راه و شهرسازی شد.

عباس آخوندی در جلسه استیضاح: بابت قصور و تقصیرها از مردم عذرخواهی می‌کنم

وزیر راه و شهرسازی در جلسه استیضاحش در مجلس گفت: به عنوان بالاترین مسئول این وزارتخانه برای هرنوع رنجی که برای مردم پیش‌آمده از آنها پوزش می‌خواهد.

عباس آخوندی در جلسه امروز بعدازظهر مجلس در دفاع از عملکرد خود گفت: حوادث اخیر نگرانی‌هایی را برای مردم ایجاد کرده زیرا عزیزتر از جان مردم و حفط ایمنی، رفاه وآسایش انها هیچ چیز دیگری نیست.

وی در ادامه افزود: من نمی خواهم توجیه کنم اما قبل از هر چیزی به عنوان بالاترین مسئول وزارت راه و شهرسازی از هر نوع رنجی که برای مردم پیش آمده اعم از اینکه قصور و تقصیری متوجه ما بوده یا نه پوزش می خواهم؛ چراکه به هرحال کار هیچ دستگاه اجرایی بدون نقص نیست.

استعفای نادرست غلط است

وزیر راه و شهرسازی در بخش دیگری از دفاعیاتش در صحن علنی مجلس گفت: طول راه‌های منتهی به تهران ۹۰۰ کیلومتر است که حداقل تعداد نیروی مورد نیاز برای راهداری در مواقع حساس مثل شرایط برفی ۵۰۰ نفر است که احتیاج به ۲۰۰ دستگاه برف‌روب و نمک‌پاش نیز وجود دارد اما کل دستگاه نمک‌پاش ما در تهران ۴۲ دستگاه آن هم با عمر ۲۵ ساله است. آیا تصور می‌کنید با این مقدار تجهیزات می‌توان عملکرد صددرصدی داشت؟

آخوندی با بیان اینکه میزان راه‌های کشور به ۲۱۷ هزار کیلومتر رسیده است، گفت: برای نگه داشتن راه‌های کشور طبق استانداردهای جهانی به چیزی حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان پول نیاز است که کل اعتبار راهداری در بهترین حالت به ۲۰۰۰ میلیارد تومان می‌رسد.

وی با اظهار شرمندگی از همکاران خود گفت: تعداد زیادی از کارگران زحمت‌کش راهدار و نگهداری ریل در طول سه ماه گذشته حقوق نگرفته‌اند. آنهایی که در شرایط بسیار سخت کار می‌کنند.

وزیر راه و شهرسازی در پاسخ به انتقاداتی درباره نحوه عملکرد این وزارتخانه در زمان بارش برف در تهران، گفت: وقتی که برف بارید بنده با پلیس تماس گرفتم تا اتوبان تهران ـ کرج را ببندند که پلیس در پاسخ گفت ۱۶ راه ورودی به اتوبان تهران ـ کرج وجود دارد، اصلا آیا کسی می‌تواند این راه را ببندد؟ ما در نهایت ساعت ۱۲ شب اتوبان تهران ـ قم را بستیم که باعث ایجاد شش کیلومتر صف اضافی شد. اتوبان تهران ـ ساوه را نیز بستیم که ۵.۵ کیلومتر به صف تهران و ۲.۵ کیلومتر به صف ترافیکی قم ایجاد کرد. در همان شرایط ۸۰ هزار خودرو می‌خواستند از تهران خارج شوند.

آخوندی در ادامه افزود: قطعا وقتی شرایط اضطراری رخ می‌دهد همه توان‌ اجرایی معطوف برای حل مشکل می‌شود همچنان در کشورهای دیگری همچون انگلیس، ژاپن و چین هم اتفاق می‌افتد.

وی درباره مدیریت فرودگاه‌ه امام خمینی (ره) در زمان بارش برف هم اظهار داشت: همه می‌دانیم که ایمنی در بحث هوایی اصلی‌ترین مساله است. در زمان بارش برف دید فرودگاه امام به ۱۰۰ متر رسید حال اینکه برای پرواز حداقل به ۸۰۰ متر دید نیاز است. آن زمان یخبندان بود و عملا امکان پرواز وجود نداشت.

آخوندی خاطرنشان کرد: باید به فداکاری و صداقت و تلاش راهداران و کسانی که در حوزه ریل کار می‌کنند اطمینان داشته باشیم. آنها فداکارانه  و در سخت‌ترین شرایط برای کشور و مردم تلاش می‌کنند.

وزیر راه و شهرسازی درباره دلیل حادثه سقوط هواپیمای تهران ـ یاسوج، گفت: طبق قانون باید دلیل حادثه را ستاد رسیدگی به سانحه اعلام کند بنابراین هر چه بگویم خلاف قانون است. باید منتظر اظهارنظر قطعی این ستاد باشیم.

اخوندی در ادامه افزود: در عین حال نیز بدانید که این ستاد کوچک‌ترین اطلاعاتی را از مردم پنهان نمی‌کند و همه جزئیات را می‌گوید چون برای داشتن ایمنی باید اطلاعات در اختیار همه باشد تا هر کسی بتواند در ادامه راه وظایفش را بهترین شکل انجام دهد.

آخوندی با تاکید بر اینکه باید مقصران حادثه پاسخگوی قصورشان باشند، گفت: سازمان هواپیمایی کشور هیچ نفعی ندارد که بخواهد انحرافی را در گزارش منتشر کند. این سازمان کنترل‌کننده مقررات و به عبارتی پلیس صنعت هواپیمایی است، پس به این پلیس اعتماد کنید چون هدفش ایمنی هوانوردی است.

وی اظهار داشت: بنده به محض اطلاع از حادثه یعنی در روز دوشنبه صبح و در همان شرایط سخت برفی به محل حادثه رفتم و از نزدیک با خانواده قربانیان صحبت کرده و از آنها دلجویی کردم. این حداقل‌ترین کاری بود که می‌توانستم از لحاظ اخلاقی انجام دهم. در ادامه کار هم به این وظیفه‌ام عمل می‌کنم. لازم است بار دیگر به آنها تسلیت گفته و پوزش بخواهم.

وزیر راه و شهرسازی درباره اینکه چرا استعفا نداده است، گفت: اگر قرار باشد بعد از بروز هر حادثه‌ای وزرای مربوطه استعفا دهند دلیلی وجود ندارد. باید بررسی کنیم که یک وزیر چه زمانی بعد از وقوع حادثه استعفا می‌کند. پاسخ این است که دلیل استعفای یک وزیر در کشوری پیشرفته برای همبستگی اجتماعی و برداشتن موانع جهت رسیدگی به حوادث است. اگر در مورد این حادثه من مانع رسیدگی بودم قطعا کناره‌گیری می‌کردم.

آخوندی در مورد حادثه قطار تبریز ـ مشهد گفت: به دنبال این حادثه ساعت ۸:۳۰ صبح به آقای جهانگیری زنگ زدم و گفتم که از وزارت کنار می‌روم تا به ابعاد حادثه رسیدگی شود چون این اتفاق در حوزه راه‌آهن رخ داده بود و مربوط به وزارتخانه بنده بود. اما این حادثه در حوزه وزارتخانه ما نبوده که بنده بخواهم استعفا دهم. همان قدر که استعفا درست است، استعفای نادرست هم غلط می‌باشد.

آخوندی توضیح داد: وقتی عملیات در حوزه ما نبود استعفای بنده به معنای کتمان حقیقت است و اینکه من مسئولیت خود را نپذیرفتم. قطعا اگر عملیات در حوزه من بود همچون دفعه قبل اولین کسی بود که استعفا می‌دادم.  پس نباید علامت غلط به جامعه دهیم و به دنبال آن نتیجه‌گیری غلطی هم کنیم.

نگاه فرآیندی به سوانح و حوادث داشته باشیم

وزیر راه و شهرسازی در بخشی دیگری از سخنانش گفت: من همواره از پرسش و پاسخ لذت می برم. واقعیت این است که مردم سالاری به همین معنا است که همواره امکان پرسشگری وجود داشته باشد و مسئولان خود را موظف بدانند به سوالات نمایندگان و مردم پاسخ دهند.

آخوندی در ادامه افزود: این موضوع باید موجب خرسندی باشد که چنین فضایی در کشور حاکم است. بنابراین من نه تنها گله‌ای از این موضوع ندارم بلکه خرسندم چنین اتفاقی رخ می‌دهد.

وی ادامه داد: استیضاح براساس سقوط هواپیما در منطقه دنا بوده و من وظیفه دارم خدمت خانواده جانباختگان تسلیت بگویم و از مردم عزیز از همه کاستی و کمبودها پوزش بخواهم.

آخوندی با بیان اینکه ۳۰ میلیارد تومان در فرودگاه یاسوج هزینه شده است، گفت: ما علاقه‌مند بودیم در دهه فجر برای افتتاح این فرودگاه به یاسوج برویم که شوربختانه این افتاق افتاد.

آخوندی در ادامه افزود: آنچه موجب بهبود شرایط می شود این است که نگاه فرآیندی به سوانح و حوادث داشته باشیم و اطلاعات را به شکل دقیق در اختیار مردم قرار دهیم . به هر حال حمل  و نقل یک سیستم پیچیده و باز است و میلیونها نفر در آن ایفای نقش می کنند و  بنابراین وقتی ما از یک سانحه صحبت می کنیم نه از یک عامل بلکه از مجموعه عوامل صحبت می کنیم.

وزیر راه و شهرسازی با اشاره به بارش اخیر برف در پایتخت که موجب بسته شدن راه ها شد، گفت: ما در دمای منهای سه درجه در منطقه کرج ۳۳ سانت برف داشیم. سوال این است که آیا می‌شد جاده ها و فرودگاه ها را در این شرایط عملیاتی نگه داشت؟ در دو ماه گذشته آمار کشورهای مخلتف را ملاحظه کردید. ۲۵ حادثه در این دو ماه در کشور های دیگر رخ داده است و آمریکا، اروپا، ژاپن، چین و کشورهای پیشرفته با برف و سرمایی بسیاری کمتر از این دچار مشکلات حمل و نقل شدند.

باید به سمت شهرسازی ریل‌پایه برویم

وزیر راه و شهرسازی در بخش دیگری از دفاعیات خود با طرح این سوال که ایران چقدر در برابر حوادث تاب‌آور است،‌ گفت: تمام حمل و نقل تهران وابسته به حمل و نقل جاده‌ای است. به عنوان مثال در شهر تهران روزانه ۵۵۰ هزار خودرو وارد یا خارج می‌شود و وقتی یک برف اتفاق می‌افتد گرفتاری سختی را شاهد هستیم.

عباس آخوندی در ادامه افزود: تنها راه‌حل مشکل تهران، حمل و نقل حومه‌ای است و ما باید به سمتی برویم که حمل و نقل را به سوی راه‌آهن سوق دهیم تا وقتی که ترددها متکی به جاده است همین مسائل را داریم.

وی با بیان اینکه در برنامه ششم پیشنهاد شد که شرکت راه‌آهن حومه تشکیل شود، اظهار داشت: اولین کاری که کردیم همین بود که از امکانات موجود تهران استفاده کردیم و در حال حاضر خط‌های راه‌آهن در مسیرهای تهران ـ گرمسار، تهران ـ کرج، تهران ـ قم و تهران ـ پرند اجرا شده است. در واقع ما با همین امکانات محدود به دنبال فعال کردن راه‌آهن حومه بودیم.

وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه ۷۰۰ میلیون یورو برای ۴۵۰ ریل‌باس در چند ماه گذشته با کره‌ای‌ها قرارداد بسته شده، گفت: ما ۱۰۰ میلیون مسافر را در روز را برای مترو پیش‌بینی کرده‌ایم و برای اینکه حمل و نقل ما راه‌آهن‌ محور شود، سیاست شهرسازی ریل‌پایه را در شورای عالی شهرسازی به تصویب رساندیم که بر این اساس ۳۳ ایستگاه را به عنوان مرکز توسعه شهرها پیش‌بینی کردیم. فقط در اهواز ایستگاه راه‌آهن به ایستگاهی با ۳۲۰ هزار متر مربع در حال توسعه است تا به عنوان مرکز توسعه شهر اهواز شناخته شود.

آخوندی خاطرنشان کرد: اگر بخواهیم  حمل و نقل را در برابر حوادث تاب‌آور کنیم، باید به سمت شهرسازی ریل‌پایه برویم.

وی با بیان اینکه شرایط اقتصادی کشور شرایط سختی است و جای نگرانی دارد، گفت: باید ببینیم بدهی‌های دولت چقدر است. نکته قابل توجه این است که ۶۵۰ هزار میلیارد تومان بدهی دولت به اقتصاد است و این یعنی ۵۲ درصد GDP (تولید ناخالص داخلی). این به معنای متلاشی شدن همه شرکت‌هاست. آیا ما در برنامه ششم برای این میزان بدهی فکری کرده‌ایم؟ آیا می‌دانیم این بدهی چطور پرداخت می‌شود؟

این عضو کابینه با تاکید بر اینکه اقتصاد ایران نیازمند تصمیمات سختی است، گفت: میزان بدهی و معوقات بانکی ۱۲۰ هزار میلیارد تومان است، در سال ۸۶، ۳۸ درصد GDPT، بانک‌ها قدرت تسهیلات دادن به شرکت‌ها را داشتند و الان این رقم به ۱۲ درصد کاهش یافته است. آیا می‌توان با این میزان قدرت وام‌دهی کار بزرگی انجام داد؟ طبیعتا ما در شرایط اقتصادی بسیار سختی هستیم.

آخوندی اضافه کرد: بودجه‌ کشور هم در وضع موجود تقریبا صددرصد بودجه جاری است حالا شما از من انتظار دارید با این وضع بودجه کار بزرگی کنم، آیا این امکان‌پذیر است؟

آخوندی با بیان اینکه شرایط اقتصاد کلان از جهت سیاست خارجی و بدهی دولت شرایط سختی است، افزود: ما ۱۱۲۰ کیلومتر آزادراه در دست اجرا داریم. همچنین ۱۲۶۰ کیلومتر آزادراه دیگر را با مبلغ ۹۰۰۰ میلیارد تومان قرارداد بستیم، همچنین ۸۵۶ کیلومتر آزادراه دیگر را قرارداد داریم و ۱۶۰۰ کیلومتر آزادراه را تفاهمنامه منعقد کرده‌ایم. همچنین برای قطار تهران، قم و اصفهان نیز ۲.۵ میلیارد دلار پیش‌بینی شده است.

تصویر یک ثروتمند را از من ساخته اند

وزیر راه و شهرسازی در بخش دیگری از سخنانش در مورد اتهامات مالی و میزان دارایی هایش گفت: از بنده یک تصویر ثروتمند ساختند. آقای قاضی‌پور بنده اهل سالوس و ریاکاری نیستم اما مجبورم کردید موجودی خودم و دخترم در ابتدای دوره وزارتم در دولت دوازدهم را اعلام کنم.

آخوندی در ادامه افزود: در شایعاتی که بر علیه بنده ساخته شده است، اعلام کردند هفت هزار میلیارد تومان ثروت دارم در حالی که طبق مشروح اموالی که در ابتدای دوره وزارتم به رییس قوه قضاییه اعلام کردم، کل موجودی حسابم ۴.۵ میلیون تومان و کل موجودی دخترم ۶۳۸ هزار تومان بود. این چه حرف‌هایی است که بر علیه بنده زده می‌شود؟ طی این مدت از بس به بنده فشار آوردند مجبور شدم امروز حقیقت را بگویم.

وی با بیان اینکه دلالان در بخش‌های مختلف اصلی‌ترین حامیان استیضاح وزیر راه و شهرسازی هستند، اظهار داشت: دلیل فشارها و شایعاتی که بر علیه‌ام ساخته‌ام را می‌دانم. به طور مثال در گذشته به ازای معامله یک هواپیما، دلال هفت میلیون دلار حق دلالی دریافت می‌کرد اما در دوره بنده قرارداد خرید بیش از ۲۰۰ هواپیما امضا شد و حتی یک سنت حق دلالی پرداخت نشد.

وزیر راه و شهرسازی در ادامه افزود: در قراردادهای خارجی وزارتخانه حتی یک سنت رشوه مشاهده نمی‌شود که اگر می‌شد رییس کمیسیون اصل ۹۰ قانون اساسی مجلس گزارش آن را اعلام می‌کرد. در قراردادهای داخلی نیز حتی یک ریال خارج از عرف جابجا نشد. سخت‌گیری‌ام در مجموعه وزارتخانه در حدی است که اگر کسی به جای ارتباط مستقیم و قانون‌مند با واسطه وارد وزارتخانه شود فردای آن روز از ورودش به وزارتخانه جلوگیری می‌کنم.

آخوندی با تشریح منابع ارزی جذب شده در حوزه وزارت راه و شهرسازی، گفت: منتقدانی که می‌گویند وزیر راه و شهرسازی چه اقداماتی برای جذب سرمایه‌ انجام داده است، بدانند که تا این لحظه ۱.۵ میلیارد یورو از آلمان که یک میلیارد و ۳۲۰ میلیون دلار آن با شرکت زیمنس به قرارداد رسیده است،‌ از آذربایجان ۵۷۰ میلیون یورو و از کشورهای اتریش، کره جنوبی و برخی دیگر از کشورها میلیون‌ها دلار قرارداد بسته‌ایم. چنین تامین مالی خارجی در هیچ یک از وزارتخانه‌ها انجام نشده است. علاوه بر ۴۶ هزار میلیارد تومان در حوزه راه و ده‌ها میلیون دلار در حوزه ریل جذب سرمایه کرده‌ام.

وی با اشاره به اینکه 3 هزار و ۳۰۰ کیلومتر ریل گفت: به تازگی ۳۱۶ کیلومتر ریل جدید را افتتاح کرده‌ایم و ۱۸۰۰ میلیارد تومان در این حوزه سرمایه‌گذاری انجام دادیم. برای اولین بار ۸۰۰ میلیارد تومان از محل اوراق صکوک به حوزه راه اختصاص داده‌ایم.

این مقام مسئول در ادامه اضافه کرد: همچنین دو هزار میلیارد تومان در فاز دوم بندر شهید رجایی سرمایه‌گذاری کرده‌ایم و فاز سوم بندر چابهار را افتتاح کرده‌ایم. بیش از ۷۰۰ میلیارد تومان در فرودگاه امام و ۲۵۰ میلیارد تومان در توسعه فرودگاه شیراز و میلیاردها تومان در فرودگاه‌های مشهد، اصفهان و اهواز در حال جذب سرمایه‌گذار هستیم.

آخوندی در پایان این بخش از سخنانش اظهار داشت: در راه مبارزه با فساد ثابت قدم باشد و تاکید کرد امیدوارم از هیچ گزندی نهراسم. بنده اهل جنگ و جهاد هستم و همچنان برای جمهوری اسلامی می‌جنگم.

آخوندی در بخش دوم دفاعیات خود در جلسه استیضاح: هیچ کس نتوانسته یک ریال راجع‌به من و خانواده‌‌ام در دادگاه ثابت کند

وزیر راه و شهرسازی در بخش دیگری از دفاعیات خود گفت: وضعیت نظارت اینگونه است  یک نفر که مالک است به سازمان نظام مهندسی پول می‌دهد که سازمان نظام مهندسی یک مهندس را به عنوان ناظر برای مالک تهیه کند که به کجا گزارش کند به شهرداری.

آخوندی در ادامه افزود: شما پول می‌دهید به جایی که آنجا یک مهندس انتخاب کند که آن به شهرداری گزارش دهد. از این فکر می‌کنید یک کار مهندسی درمی‌آید. از داخل این چیزی غیر از امضافروشی در نمی‌آید.

وی اظهار داشت: مسئول کنترل ساختمان شهرداری ها است هستند، زیرا قانون می‌گوید آن کسی که باید ساختمان را نظارت کند و از آن بازرسی کند، شهرداری است. خوب شهرداری که بخواهد کنترل کند یا خودش کنترل می‌کند یا مهندس آن را کنترل می‌کند.

آخوندی صریح کرد: اگر قرار است شهرداری مهندس بازرس انتخاب کند چه دلیلی دارد که مالک پولش را بدهد و این سیستم آشفته امضافروشی که همه شما از آن دلخور هستید به وجود می‌آید. کی ما گفتیم که مالک خودش را ناظر انتخاب کند.مالک اگر بخواهد بر پیمانکار خودش نظارت کند می‌رود ناظر انتخاب می‌کند. آن کسی که از طرف شهرداری باید نظارت کند خود شهرداری انتخاب می‌کند نه مالک. اصلاً تمام داستان این بوده که شهرداری ناظر خودش را بپذیرد، مهندس ناظر خود و مالک نیز ناظر خود را بپذیرد. همه تلاشمان این است که این فضای گیج و منگ و فسادآور را جمع کنیم.

این عضو کابینه عنوان کرد: من فکر می‌کنم اگر دوستان یک لحظه تأمل می‌کردند می‌توانستند دقت کنند که من نگفتم به هیچ وجهی ناظر از طرف شهرداری توسط مالک انتخاب شود و ما هیچ وقت چنین حرفی نزدیم.

آخوندی در مورد مسائلی که مربوط به شوراهای روستا می‌شود نیز خاطرنشان کرد: ما گفته‌ایم این مسئله مربوط به شورایی می‌شود که حوزه انتخابیه خودش است. در قلمرو خودش نظارت می‌کند نگفته‌ایم در قلمرو دیگری نظارت کند. ما کی گفته‌ایم که یک مهندسی در شهرداری تهران نمی‌تواند در شهرداری بوکان نظارت کند.

وی با بیان اینکه میلیاردها دلار سرمایه‌گذاری خارجی جذب شده و اگر پیگیری نمیشد،  این اتفاق نمی‌افتاد، خطاب به اسماعیلی نماینده مجلس گفت: من و شما که همکار دانشگاهی هستیم علمی و دانشگاهی باید صحبت کنیم. تمام موارد را پیگیری کردیم و هم من و هم شما می‌دانید که بودجه محدودیت دارد. علاوه بر تمام این محدودیت‌ها میزان عملکرد ما دهها برابر میزان بودجه است.

آخوندی با اشاره به اینکه از جوانی عضو شورای مرکزی جهاد سازندگی بوده و جوانی‌ اش را برای انقلاب، جمهوری اسلامی و ایران گذاشته، گفت: همچنان برای سرفرازی جمهوری اسلامی ایران حاضرم در هر جبهه‌ای بجنگم. هیچ وقت من از این خدمت کردن به مردم خسته نمی‌شوم و از هیچ طعنه‌ای دلگیر نمی‌شوم و از هیچ سرزنشی دل‌آزرده نمی‌شوم و برای جمهوری اسلامی جانفشانی کرده‌ام و می‌کنم و این حرف‌ها که می‌گویند فلانی انگیزه ندارد باید گفت آدم سیاسی همیشه باید حرفش را بزند.

وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه یک ریال و یک سنت نه راجع ‌به من و نه راجع ‌به خانواده‌ من هیچ کسی تا حالا نتوانسته چیزی در دادگاه ثابت کند، گفت: خواهش از شما این است که به حرف‌های مستدل دقت کنید کمافی‌السابق اگر رأی دادید مردانه می‌جنگم و اگر رأی ندادید مصلحت نیست حتماً و آن چیزی است که شما برای مملکت تشخیص داده‌اید.

آخوندی در پایان گفت: 13 شرکت زیر نظر من است و بیش از 200 مدیرکل زیر نظر من کار می‌کنند و اگر یک مدیرکل، یک مدیرعامل، یک عضو هیأت مدیره پیدا شد و گفت آخوندی برای یک پروژه حتی ابراز تمایل کرده، اعلام کنید.

اسامی نمایندگانی که برای استیضاح آخوندی سخنرانی می‌کنند

اسامی نمایندگانی که قرار است به عنوان موافق استیضاح وزیر راه و شهرسازی صحبت کنند، توسط یکی از اعضای هیئت رییسه مجلس قرائت شد.

اکبر رنجبرزاده عضو هیات رییسه مجلس در جلسه علنی عصر امروز مجلس گفت: بر این اساس، علیرضا بیگی، نادر قاضی‌پور، احد آزادیخواه، احمد مرادی، قسیم عثمانی و داریوش اسماعیلی به عنوان متقاضیان استیضاح به ایراد سخن می‌پردازند و بعد از آن وزیر از خود دفاع می‌کند.

به گفته رنجبرزاده بعد از دفاعیات وزیر، احمد امیرآبادی و محمدعلی وکیلی به عنوان دو متقاضی دیگر استیضاح توضیحاتی را ارائه می‌دهند و در نهایت آخوندی مجددا در پشت تریبون از عملکرد خود دفاع خواهد کرد.

طبق گفته رنجبرزاده، قرار است جلسه استیضاح در سه ساعت به اتمام برسد.

نماینده سنندج در مخالفت با استیضاح آخوندی: اقدامات اساسی در بخش حمل و نقل انجام شده است

نماینده مردم سنندج در مخالفت با استیضاح وزیر راه و شهرسازی گفت: هنگامی که مجلس رای به تجمیع چند وزارتخانه داد، باید به فکر مشکلات امروز هم می‌بودیم.

 سید احسن علوی نماینده مردم سنندج در صحن علنی مجلس اظهار داشت: راه و شهرسازی غیر از اینکه نقش تاثیرگذاری در زندگی مردم دارد بلکه در عملکرد کشور در بعد اقتصادی، اقتصاد مقاومتی و در بعد اجتماعی تاثیرگذار است.

علوی با اشاره به اینکه در سال‌های اخیر اقدامات خوب و اساسی در بخش حمل و نقل انجام شده و مواردی که در مسیرهای نادرست بوده‌اند در مسیر خود قرار گرفته‌اند و از فرصت‌ها استفاده شد، گفت: حال سوال این است که آیا همه مشکلات مربوط به یک وزیر است؟ باید ببینیم ما چه کار کردیم. چهار وزارتخانه را تجمیع کردیم، اینگونه می‌شود که هیچ ابروزیری نمی‌تواند این مشکلات را برطرف کند، زیرا ما مجلسی ها این مشکل را ایجاد کردیم.

وی در ادامه افزود: کیست که از مرگ تعدادی در سقوط هواپیمای تهران ـ یاسوج متاثر نشود؟ کیست که در حادثه سانچی متاثر نشود و چه کسی است که در حادثه آن دو قطار متاثر نشود؟ اینها همه خانواده ما هستند ولی قبول کنیم بخش زیادی مربوط به وزیر و وزارتخانه نیست. بیشتر بخش حمل و نقل ما فرسوده است و برای سال‌های پیش است.

عضو کمیسیون عمران مجلس با بیان اینکه میانگین عمر هواپیما در دنیا ۱۱ سال است اما در ایران با هواپیماهایی که خریداری شد از ۳۰ سال به ۲۲ سال رسیده است، گفت: ما به عنوان نمایندگان مجلس باید به این موضوع اعتبار بدهیم. زیرا برای سال‌های آینده اگر همین وضع بخواهد حفظ شود ۱۷۰ هزار میلیارد بودجه نیاز است اما ما پنج هزار میلیارد اختصاص دادیم یعنی ۱۶۵ هزار میلیارد کسری بودجه وجود دارد.

علوی با اشاره به اینکه در کشورهای توسعه یافته شش درصد هزینه‌های راه‌سازی مربوط به هزینه تعمیر جاده‌هاست اما این هزینه در ایران زیر نیم درصد است، گفت: در بحث ناوگان هوایی هم این‌چنین است. سیستم کنترل ما فرسوده است، ما تحریم بودیم و اینها نیاز به بودجه کلان دارد.

نماینده تهران در مخالفت با استیضاح آخوندی: وزارت راه بالاترین جذب سرمایه گذاری خارجی را داشته است

نماینده تهران در مجلس در مخالفت با استیضاح عباس آخوندی گفت: زمانی که وزارت راه با بودجه عمرانی صفر روبرو بود، آخوندی توانست با استفاده از فرصت سرمایه گذاری خارجی سرمایه جذب کند.

الیاس حضرتی با بیان اینکه از شخص آخوندی دفاع نمی کند، اظهار داشت: من از مدیریت زنده و پویا دفاع می کنم که ضرورت حیاتی این کشور است و آخوندی به جای اینکه خود را به بودجه عمرانی صفر محدود کند، فضایی را باز کرده که از امکانات و فرصت های سرمایه گذاری خارجی و جذابیت هایی که می تواند در بخش خود برای جذب سرمایه گذاری استفاده کند، اقدام کرده است.

وی با اشاره به بحران های آب، محیط زیست و اشتغال گفت: در این بین مهم ترین بحران جذب سرمایه گذاری است که در بخش راه و ابنیه و غیره وجود دارد اما آخوندی بالاترین جذب سرمایه گذاری را در بخش خارجی و داخلی داشته و توانسته بودجه عمرانی را در بازسازی و نوسازی هوایی و ریلی استفاده و اقدامات جدیدی داشته باشد.

حضرتی در ادامه افزود: زمان برجام برخی مدیران نشسته بودند و تماشا می کردند که آیا برجام به نتیجه می رسد یا خیر اما همزمان با این مذاکرات، آخوندی و وزارتخانه اش در حال رایزنی و آماده سازی و مذاکره برای جذب سرمایه گذاری و استفاده از منابع خارجی بودند.

وی از آخوندی به عنوان پرچم‌دار نوسازی ناوگان هوایی یاد کرد و گفت: وی قرارداد خرید بیش از 100 هواپیما را در دنیایی که آمریکا و عربستان سعودی امکانات خود را علیه جمهوری اسلامی بسیج کرده‌اند، منعقد کرده است و این وزیر لایق تشویق است نه تنبیه.

حضرتی با بیان اینکه وزیر راه و شهرسازی در حوزه ریلی، هوایی، زمینی، آسفالت جاده‌های روستایی، بنادر و غیره اقدامات بسیاری را در کارنامه خود به ثبت رسانده، گفت:  بنابراین بهتر است درباره مدیریت نوآفرین کشور تصمیم‌گیری شود، مدیریتی که با جذب سرمایه‌گذار و اشتغال‌زایی رویه‌ای نو را در مدیریت رقم زده است.

نماینده سروستان در مجلس: آخوندی انگیزه لازم را برای وزارت ندارد

نماینده سروستان در مجلس در مخالفت با استیضاح آخوندی گفت: وجود فردی با انگیزه‌تر در وزارت راه و شهرسازی به نفع مردم و دولت است و علی رغم اینکه آخوندی را فردی دانشگاهی و دارای ارزش و اعتبار می‌دانم اما به نظرم باید فرد دیگری در این وزارتخانه حضور پیدا کند.

داریوش اسماعیلی در جلسه علنی نوبت عصر امروز مجلس گفت: در این جلسه گفته شد که ما در طرح استیضاح عجله کرده‌ایم و اینکه این استیضاح فقط به خاطر سقوط هواپیمای تهران ـ یاسوج رخ داده است. در پاسخ باید گفت که این استیضاح تنها ناظر به سقوط هواپیما نیست کما اینکه انتظار می‌رفت وزیر حداقل یک عذرخواهی کند تا کمی زخم داغ‌ دیدگان التیام بخشیده شود.

اسماعیلی در ادامه افزود: یکی از دلایل بنده برای استیضاح آخوندی، عدم تلاش برای تحقق اسناد بالادستی از جمله قانون برنامه ششم است و قرار بود ما تجلی قوانین برنامه ششم را در لایحه بودجه 97 ببینیم که عملا وزارت راه چنین کاری را انجام نداده است.

این نماینده مجلس عنوان کرد: انتظار ما این بود که وزارت راه در وهله اول یعنی در زمان تدوین لایحه بودجه در سازمان برنامه و بودجه و بعد هیات دولت، آنها را قانع کند تا سهم بیشتری به این وزارتخانه اختصاص یابد، اما این اتفاق رخ نداد و موجب شد که اعتبارات این وزارتخانه در فصل مسکن و شهرسازی به میزان 70 درصد و در فصل حمل و نقل به میزان 52 درصد کاهش یابد.

نماینده مردم قم در موافقت با استیضاح آخوندی: پیامکی به نمایندگان برای رای به آخوندی ارسال شده است

نماینده مردم قم در مجلس در موافقت با استیضاح عباس آخوندی گفت: پیامکی برای نمایندگان ارسال شده که به آخوندی رای دهند و به همین دلیل امیدی به نتیجه‌بخش بودن استیضاح ندارم.

احمد امیرآبادی در نشست عصر امروز مجلس گفت: انتظار داشتم دوستان امیدی تا آخر پای استیضاح باقی بمانند ولی امروز در حمایت استیضاح صحبت نکردند.

وی در ادامه افزود: متاسفانه امروز به جای وزیر راه و شهرسازی، مجلس استیضاح شد و  قبل از به ثمر رسیدن استیضاح، سر مجلس را بریدند.

امیرآبادی حفظ منافع ملی را مهم‌تر از قومیت‌ها و همشهری بازی‌ها دانست و گفت: متاسفانه آنچه در جلسه امروز اتفاق افتاد به ضرر کشور است. درست نیست وقتی کشتی غرق شد ناخدا مقصر دانسته شود یا اگر قطار تصادف کرد راهبر قطار مقصر جلوه داده شود یا اگر هواپیما سقوط کرد، گفته شود خلبان مشکل داشته است.

این عضو هیات رییسه مجلس همچنین با اشاره به سانحه قطار در سال گذشته گفت: اطلاع موثق دارم مدیرانی که در این سانحه استعفا دادند، در مجموعه وزارت راه در مناصب بالاتری منصوب شده‌اند.

نماینده کهگیلویه و بهمئی در موافقت با استیضاح آخوندی: عملکرد آخوندی نشان دهنده ناکارآمدی‌ اوست

نماینده کهگیلویه و بهمئی در مجلس در موافقت با استیضاح عباس آخوندی گفت: آخوندی با عملکردش، ناکارآمدی و فرار از مسئولیت را در وزارت راه و شهرسازی نشان داده است و ایشان در طول چهار سال و نیم فعالیتش در وزارت راه و شهرسازی ثابت کرده که توانمندی لازم برای تصدی این وزارتخانه را ندارد.

عدل هاشمی‌پور در جلسه علنی نوبت عصر امروز مجلس گفت: ما اکنون قرار است وزیری را استیضاح کنیم که چهار سال و نیم در این وزارتخانه مسئولیت داشته است. با نگاهی به عملکرد او این نتیجه حاصل می‌شود که آقای آخوندی در این جایگاه مهم و با ماموریتی بسیار خطیر عملکرد نارسایی داشته است که ناکارآمدی و بی‌علاقگی او را همه می‌توانند به خوبی ببینند.

هاشمی پور با تاکید بر اینکه هرگونه برخورد غیراخلاقی را محکوم می‌کنم، گفت: بنده در صحبت‌هایم غیر از صداقت چیزی نمی‌گویم. حرف بنده آن است که آخوندی توانمندی لازم و احساس مسئولیت کافی برای وزارت راه و شهرسازی را ندارد و این در حالی است که مردم ما به وزیر شجاع و با صداقت نیاز دارند تا امور را سامان ببخشد.

این نماینده مجلس در ادامه افزود: در حادثه سقوط هواپیمای تهران ـ یاسوج، خودتان را جای خانواده‌هایی بگذارید که دست، پا و سر عزیزان دلشان را با گونی به پایین کوه منتقل می‌کنند. چه کسی‌ می‌خواهد جوابگوی آنها باشد؟

هاشمی پور در عین حال  نسبت به افزایش بی‌رویه قیمت بلیت هواپیماها و تاخیر پروازهای خارجی و داخلی انتقاد کرد.

محمد قسیم عثمانی در موافقت با استیضاح آخوندی:جاده‌های کشور قتلگاه مردم شده است

نماینده مردم بوکان در مجلس در موافقت با استیضاح وزیر راه و شهرسازی گفت:  جاده‌های کشور به قتلگاه مردم تبدیل شده است.

محمدقسیم عثمانی با بیان اینکه روزانه شاهد از بین رفتن جان و مال مردم و مجروح شدن هموطنان هستیم تا جایی که جاده‌ها به قتلگاه مردم و جاده مرگ تبدیل شده است، اظهار داشت: هر چند قطعا این موضوع فقط همت وزیر نیست و دولت هم باید اعتبارات بخش راه را به شکل جهشی به گونه‌ای تدبیر کند که کم و کاستی چند ده ساله کشور را در بخش راه جبران کند.

وی در ادامه افزود: ما آقای آخوندی را به عنوان نماینده دولت در بخش راه می‌شناسیم و چه بسا خود ایشان از اعتبارات راه در بودجه پیشنهادی دولت گله‌مند باشد اما به هر حال کشته شدن سالانه ۱۷ هزار نفر موضوع قابل تاملی است و ارزش اقتصادی آن بیش از بودجه‌ای است که دولت برای بخش راه تامین می‌کند به ویژه بازماندگان این افراد به معضلات مختلف دچار می‌شوند.

عثمانی با اشاره به اینکه سوانح جاده‌ای به دلیل وضعیت نامناسب راه‌های کشور است، گفت: کسانی که در راه‌ها از بین می‌روند افرادی هستند که توان خرید خودروهای چند صد میلیونی را ندارند و پیکان‌سواران و پژوسواران هستند.

این نماینده مجلس با بیان اینکه توزیع اعتبارات در بخش راه بر اساس چانه‌زنی است و عدالت در آن رعایت نمی‌شود، گفت: متاسفانه شاهد عدم توازون در پیشرفت پروژه‌های راهسازی هستیم و مناطقی که قدرت لابی‌گری بالایی دارند، بیشتر مورد توجه قرار می‌گیرند.

عثمانی با طرح این سوال که دولت چه اقدامی در حوزه مسکن انجام داده، گفت: مسکن مهر باعث شده بود بخش قابل توجهی از مردم که نمی‌توانستند به مسکن دست پیدا کنند صاحب خانه شوند ولی دولت تدبیر و امید قرار بود مسکن اجتماعی را جانشین کند و بعد از پنج سال غیر از سکوت، هیچ اقدامی انجام نداده است. این در حالی است که وزارت راه متصدی مسکن کشور است.

عثمانی با انتقاد از مشکلات طرح‌های جامع شهری، اظهار کرد: چرا به جان مهندسین افتاده‌اید؟ اگر کارفرما، ناظر خود را انتخاب کند آیا چیزی از نظارت باقی می‌ماند؟ NGO ها و سازمان نظام مهندسی برای دولت بار مالی ندارند، چرا با بخشنامه‌های مکرر باعث می‌شوید کار نظام مهندسی مختل شود؟

نادر قاضی پور در موافقت با استیضاح وزیر راه: وزارت راه به پول باد آورده آقازاده‌ها فکر می‌کند

نماینده مردم ارومیه در مجلس در موافقت با استیضاح عباس آخوندی گفت: کارنامه آخوندی آغشته به خون کسانی است که مظلومانه قربانی بی‌تدبیری ایشان و مدیران ایشان شده‌اند و این همه بی‌تدبیری در عملکرد یک وزیر در شان ملت نیست.

 نادر قاضی‌پور اظهار داشت: آیا رواست با چنین اوضاعی که از کاخ‌نشینی آمده عده‌ای زمامدار امور و قدرت باشند و بالاخره روزی می‌رسد که ظالم باید حق مظلوم را ادا کند اما چه بد روزی است که ظالم در ظلم خود مدهوش شود که حتی خون مردم برایش ارزشی نداشته باشد.

وی در ادامه افزود: ملت عدالت می‌خواهد، اتاق بزرگ وزیر نمی‌خواهد. ملت کار می‌خواهد. خوی اشرافی‌گری باعث شده تا وزیر راه تولید خارجی را به تولید داخلی ترجیح دهد. آن زمانی که ریل‌های راه‌آهن ارومیه با جنس بی‌کیفیت از هندوستان وارد شد و تولید ذوب‌آهن اصفهان افول کرد بیانگر آن است که وزارت راه و شهرسازی به جای اهمیت به مظلومان، به پول باد آورده آقازاده‌ها فکر می‌کند.

قاضی‌پور با بیان اینکه مسکن مهر چند سال است که ناتمام باقی مانده است، خطاب به وزیر گفت: آقای آخوندی اول که آمدید گفتید هر سال 600 هزار واحد مسکونی احداث خواهم کرد اما در طول پنج سال شما آجری بر روی آجر مسکن کارگران نگذاشته‌اید چون اعتقادی به کارگران و مظلومین ندارید. سال 95 بدترین آمار پول‌رسانی در تولید مسکن بوده است.

نماینده تبریز در موافقت با استیضاح آخوندی: وزارت راه آتش به خرمن اعتماد مردم نسبت به مسئولان انداخته است

نماینده تبریز در مجلس در موافقت با استیضاح وزیر راه و شهرسازی گفت: وزارت راه و شهرسازی یکی از نقاطی است که آتش به خرمن اعتماد مردم بر کارآمدی و پاسخگویی کارگزاران نظام انداخته و قرینه ها و شواهد متعددی از راه می‌‌رسد که این ناتوانی و عدم کارآمدی را اثبات می‌کند.

احمد علیرضا بیگی در جلسه عصر امروز مجلس گفت: این عدم کارآمدی باعث به مخاطره افتاده جان مردم  و آبرو و مال آنها شده و در این شرایط مجلس شورای اسلامی باید به وظیفه قانونی خود خود عمل کند.

بیگی در ادامه افزود: یکی از موضوعات جدی که بر روح و جان مردم در آذربایجان خراش می‌اندازد حادثه قطار تبریز- مشهد است که یک جلسه استیضاح را هم در مورد آن پشت سر گذاشتیم و این حادثه به واسطه ناکارآمدی و عدم پیش بینی های لازم بود که باعث شد 50 نفر جان خود را از دست دهند.

وی با بیان اینکه به دستگاه قضایی ایراد جدی وارد است که هنوز بعد از 16 ماه تکلیف رسیدگی به این حادثه را مشخص نکرده است، اظهار داشت: از سوی دیگر انتظار از قوه مجریه و وزارت راه این بود که با کسانی که در مسیر انجام وظیفه خود دچار سستی و تعلل شده بودند برخورد کند اما اقدام مشخصی رخ نداد.

این نماینده مجلس با اشاره به اینکه در قطار حتی یک چکش هم وجود نداشت که مردم بتوانند جان خود را نجات دهند، گفت: بدیهی است زمانی که صاحب کار بالای سر کار نباشد به ویژه در وزارتخانه‌ای چون وزارت راه که ستادی است و بخش عمده فعالیت‌های آن اجرایی و عملیاتی است، این اتفاق رخ می‌دهد.

بیگی خاطرنشان کرد: وزیر راه باید در هفته سفر و سرکشی کند و با تمرکز، تصمیم‌گیری کند و وقتی این اتفاق رخ نمی‌دهد معلوم است که تصمیم‌گیری‌های ذهنی و فضایی فاقد مبنای اجرایی خواهد شد و منجر به سرخوردگی ملی می‌شود.