۰ نفر

موضع رسانه‌های فرانسوی درباره برجام

۲۴ تیر ۱۳۹۷، ۱۸:۳۷
کد خبر: 285393
موضع رسانه‌های فرانسوی درباره برجام

روزنامه اقتصادی 'لزاکو' چاپ پاریس روز یکشنبه در گزارشی ضمن انتقاد از سیاست های تک روانه آمریکا در پرونده های مختلف بین المللی، تاکید کرد که اروپا نباید درباره پرونده هسته ای ایران تسلیم آمریکا شود.

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایرنا، در این گزارش آمده است: اتحادیه اروپا باید قانون مسدود سازی خود را برای مقابله با تحریم های آمریکا با هدف حمایت از شرکت های اروپایی که با ایران تجارت می کند، فعال کند.
اقدامات تک روانه آمریکا، بسیاری از شرکت های اروپایی بویژه فرانسوی را نگران کرده است. 
تصمیم یکجانبه دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا برای خروج از توافق هسته ای با ایران، موجب شکل گیری توفانی از اظهار نظرهای رسانه ای مبتنی بر بدبینی شده است. 
همه شرکت های اروپایی بطور هماهنگ اعلام کرده اند که خروج از بازار ایران به نفع آنها نیست و به آنها خسارت های مالی زیادی وارد می کند. 
بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران سیاسی بر این باورند که واکنش عجولانه شرکت های اروپایی به این موضوع اشتباه تاکتیکی بزرگی است. 
توافقی که در سال 2015 امضا شد بر این استوار است که ایران غنی سازی اورانیوم را تا سال 2025 و در برابر لغو تحریم ها متوقف خواهد کرد. بنابراین اگر تحریم های جدید آمریکا مانع از تبادلات ایران حتی با اتحادیه اروپا شود، ایران از پایبندی به توافق نفعی نخواهد برد. به این ترتیب فعالیت های هسته ای ایران از سرگرفته خواهد شد و بی ثباتی در خاورمیانه باز هم بیشتر خواهد شد. به همین دلیل اروپا از لحاظ امنیتی و اقتصادی از ممانعت از نابودی توافق هسته ای بهره می برد.
در این شرایط سه سناریو امکان پذیر است: نخست آنکه تحریم های آمریکا اعمال شوند، اروپا تسلیم شود، تجارت با ایران متوقف شود، ایران از توافق هسته ای خارج شود و رقابت تسلیحات هسته ای در خاورمیانه از سر گرفته شود. 
سناریو دوم این است که مذاکرات از سر گرفته شود، اتحادیه اروپا و در واقع فرانسه میان ایران و آمریکا وساطت کند، تحریم ها در این دوره اجرایی نشوند و در صورتی که مذاکرات موفقیت آمیز بود تحریمی اعمال نشود و توافق موجود نیز بهبود یابد. این به نفع خود آمریکا هم خواهد بود. 
سناریو سوم این است که اتحادیه اروپا مانع از اجرای تحریم ها علیه شرکت های اروپایی شود که به این ترتیب در ابتدا بحران لفظی گسترده ای میان اروپا و آمریکا شکل خواهد گرفت و پس از آن مذاکرات آغاز خواهند شد. 
در ادامه این گزارش آمده است: باید گفت که اتحادیه اروپا کلید این کار را در اختیار دارد.
' قانون مسدود سازی' اتحادیه اروپا می تواند از شرکت های اروپایی در برابر تحریم ها چه فراسرزمینی و چه ملی که از سوی کشور ثالث اتخاذ می شود حمایت کند. این قانون باید بلافاصله اجرا شود. در غیراین صورت شرکت های اروپایی در تردیدی غیرقابل تحمل در انتظار نتیجه مذاکرات باقی خواهند ماند. این تنها به خواسته سیاسی کشورهای عضو اتحادیه اروپا بستگی دارد. 
قانون موسوم به 'قانون مسدودکننده' یا 'مقررات مقابله‌ای' به اتحادیه اروپا این امکان را خواهد داد تا با نادیده گرفتن احکام صادرشده در دادگاه‌های ایالات متحده، در برابر تحریم‌های فراسرزمینی آمریکا پس از خروج یکجانبه این کشور از برجام بایستد. این قانون رعایت تحریم‌های آمریکا علیه ایران را برای شرکت‌های اروپایی ممنوع می‌کند. همچنین شرکت‌هایی که این قانون را رعایت نکنند می‌توانند مجازات شوند.
این قانون همچنین دارای مکانیسم‌هایی است که پرداخت غرامت به شرکت‌های اروپایی را، درصورت متضرر شدن احتمالی آنها به خاطر معامله با ایران، امکان‌پذیر کرده و آنها را قادر به طرح دعاوی متقابل خواهد کرد.
پارلمان اروپا قانون موسوم به 'قانون مسدودکننده' را در نوامبر سال 1996 میلادی در جریان مناقشه بر سر تحریم‌های آمریکا علیه کوبا، ایران و لیبی تصویب کرد. کنگره آمریکا در آن زمان با تصویب قانون تحریم‌های این سه کشور، از جمله شرکت‌های خارجی سرمایه‌گذار در بخش انرژی ایران را با خطر تحریم مواجه کرده بود.
قانون اروپایی مقابله با تحریم‌های آمریکا اما هیچگاه اجرایی نشد، زیرا تصویب 'قانون مسدود کننده' آمریکا را وادار به عقب‌نشینی کرده بود. مطرح شدن احتمال استفاده اروپا از این قانون، ایالات متحده را واداشت تا اطمینان خاطر دهد که مجازات‌های موسوم به 'تحریم‌های ثانویه' آمریکا علیه شرکت‌های اروپایی اعمال نخواهند شد.
جمهوری اسلامی برای طرف‌های اروپایی برجام ضرب‌الاجلی 60 روزه تعیین کرده و شرط ماندن خود در توافق را گرفتن 'تضمین‌های لازم' از این کشورها عنوان کرده است.
رئیس‌جمهوری آمریکا چندی پیش، با تکرار اتهام و توهین علیه ایران اعلام کرد که دولتش دیگر در برجام نخواهد ماند. 
'فدریکا موگرینی' مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بلافاصله پس از اعلام تصمیم رئیس‌جمهوری آمریکا تأکید کرد که این اتحادیه به توافق هسته‌ای با ایران پایبند است. 
سران انگلیس، آلمان و فرانسه نیز با انتشار بیانیه های جداگانه‌ای حمایت خود را از برجام اعلام کردند.