۰ نفر

یک کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با اقتصادآنلاین؛

تبادل میان پتروشیمی‌ها و بازار سرمایه محرکی قدرتمند برای اقتصاد کشور/ بازگشت اعتماد به سرمایه‌گذاران

۳ آبان ۱۳۹۶، ۱۲:۱۷
کد خبر: 227470
تبادل میان پتروشیمی‌ها  و بازار سرمایه محرکی قدرتمند برای اقتصاد کشور/ بازگشت اعتماد به سرمایه‌گذاران

یک کارشناس بازار سرمایه معتقد است، توجه صنایع به ویژه پتروشیمی‌ها به ظرفیت‌های بازار سرمایه در روند تامین مالی و رونق اقتصادی کشور نقشی موثر ایفا خواهد کرد.

عباس ضیایی نیری در گفت وگو با خبرنگار بورس اقتصاد آنلاین به تاثیر پتروشیمی‌ها در بورس اشاره کرد و گفت: تجربه جهانی ثابت کرده  توجه به بورس هر کشور پیش‌زمینه جهش اقتصادی و سیر مثبت سرمایه‌ها در این بازار خواهد بود و فعالان در این عرصه نیز با اعتماد بیشتری سرمایه‌های خود را وارد این‌ بازار می‌کنند و حتی نوسانات سوددهی نیز مانع از ورود سرمایه‌داران نخواهد شد.

وی افزود:  از طرفی حمایت بازارهای یک کشور از یکدیگر می‌تواند بازدهی دو طرفه داشته باشد، مانند همکاری بازار بورس و صنعت نفت و گاز و پتروشیمی با هم، از این رو باید نگاه  وسیع‌تر و جدیدی به تامین مالی صنعت پتروشیمی از سوی تالار شیشه‌ای صورت گیرد.

مدیرعامل آرتا یاران ایرانیان با تاکید بر اینکه تامین مالی با سر رسید یک ساله برای صنعت پتروشیمی به صورت منتشر کردن اوراق سلف موازی در بورس کالا وجود دارد امری حائز اهمیت و ارزشمند برای این بازار به شمار می‌آید، تصریح کرد: در مورد  تضمین این منابع مالی از بورس هم باید گفت که ابزار اوراق سپرده کالایی می‌تواند به عنوان تضامین اصلی در تامین سرمایه در گردش شرکت‌های مختلف در نظر قرار بگیرد که پیش‌بینی می‌شود با رونق معاملات این ابزار و پیش رفتن‌ این‌ روند، شاهد وثیقه قرار گرفتن گواهی سپرده در روند تامین مالی در ادامه مبادلات این‌ بازار باشیم.

به باور ضیایی نیری؛  با وجود حرکت‌های مثبتی که در مسیر تامین مالی صنعت نفت و پتروشیمی از طریق بورس انرژی صورت گرفته است، اما کماکان شرکت‌ها و سرمایه‌گذاران این صنایع از ظرفیت های بازار سرمایه نتوانسته‌اند به صورت مطلوب و چشمگیر استفاده کنند.

این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به این‌که  از مهم‌ترین ابزار بورس انرژی برای تامین مالی صنعت نفت و پتروشیمی هم گواهی و اوراق سلف موازی استاندارد بوده، اظهار داشت: این ابزار بر حسب نوع کالا است اما،  نیاز دارد محصولاتی که روی آن‌ها این اوراق عرضه می‌شوند، بازار نقدی و قدرتمندی در بورس انرژی داشته باشند تا شرایط  تحویل قرارداد نیز در بورس وجود داشته باشد.

وی گفت:  هدف اصلی باید این  باشد که ابزارهای بازار سرمایه را به فعالان و صاحبان صنعت نفت معرفی کنیم که در این امر، توجه جدی از سوی مسئولان برای پذیرفته شدن شرکت‌های  پایین دستی  این حوزه در بورس‌هایی همچون بورس انرژی و کالا وجود داشته باشد تا ارائه ابزارهای تامین مالی کارآمد بوده و کشف قیمت منطقی و همچنین عاقلانه محصولات در این  بورس‌ها نیز صورت بگیرد.

ضیایی نیری در ادامه بیان داشت: اهمیت صنعت نفت و گاز و پتروشیمی در اقتصاد کشور  و انجام سرمایه‌گذاری‌های عظیم در صنایع بالادست و پایین دست این صنایع بسیار مهم است، صنعت نفت نیازمند حدود ۲۵ میلیارد دلار سرمایه گذاری در این صنعت است و برای رسیدن به این مهم می‌توان از ظرفیت‌های بازار سرمایه استفاده کرد.

وی این را هم یادآور شد؛  در بورس و فرابورس و تمامی بازارهای سرمایه ابزارهای مالی قابل اعتمادی ایجاد شده و در حال طراحی است که صنعت نفت می‌تواند از ابزارهای بازار سرمایه استفاده کند، بیشتر شرکت‌ها در حوزه صنایع مرتبط با نفت، از ظرفیت‌های تامین مالی در اوج خصوصی سازی استفاده کردند؛ مانند زمانی که به دلیل اصل ۴۴ قانون اساسی  الزام حضور در بورس را داشتند، مکانیزم کشف قیمت بهترین کارکرد بورس کالا و انرژی است و در این بورس‌ها ابزارهای متنوعی شکل گرفته است و صنعت نفت به عنوان یک صنعت سودده و حداقل ریسک باید از این پتانسیل‌ها استفاده کند.

وی تصریح کرد:  صنعت پتروشیمی دو جلوه پیش و پس از خصوصی‌سازی دارد، پیش از خصوصی‌سازی شرکت‌های پتروشیمی با روش‌های فاینانس و با کمترین محدودیت در حوزه مالی و از شرکت های بین‌المللی اقدام به تامین نیاز مالی خود می کردند، اما خصوصی سازی سبب شد تا شرکت های پتروشیمی به شرکت های خرد تبدیل شوند و از سوی دیگر تحریم ها نیز سبب شد تا صنعت پتروشیمی با مشکلاتی درگیر شود.

این کارشناس بازار سرمایه کوچک شدن شرکت‌ها و انجام پروژه‌هایی با سرمایه‌گذاری‌های بالا را یکی از این مشکلات برشمرد و گفت: اکنون نیز در‌این حوزه با بن بست مواجه‌ایم، چرا که گاهی  حجم دارایی های شرکت‌ها کمتر از پروژه‌های در دست اجرای آنها است، تجربه موفق تامین مالی شرکت های پتروشیمی از بورس کالا می تواند اهرم‌ حرکتی برای این صنایع باشد.

وی  با بیان اینکه هنوز نوع بیان مدیریت مالی در فعالان صنعت جا نیفتاده است، خاطرنشان کرد:  به عبارتی ساده‌تر صنایع هنوز متوجه ظرفیت‌های مثبت بازار سرمایه در روند تامین مالی و اجرای آن نیستند، به این ترتیب باید بازار سرمایه که مطمئن‌ترین بازار اقتصادی کشور در تمامی شرایط به حساب می‌آید  با استفاده از همایش‌ها و گفتمان‌های خاص با نخبگان و فعالان این بازار در کنار مردم به معرفی ابزارهای موجود در این زمینه به تمامی صنایع بپردازد، به این ترتیب نه تنها صنایع نفتی و بازار سرمایه بلکه تمامی صنایع می‌توانند با قرار گرفتن در چتر امنیتی مالی تالار شیشه‌ای رونق و ترقی را برای خود به ارمغان‌ آورند.