۰ نفر

همه گزینه‌ها روی میز است!

۲۳ فروردین ۱۳۹۵، ۱۰:۱۳
کد خبر: 122967

چند ماهی است که بحث نوسازی و البته ایجاد جایگاه‌های تک‌پمپه بنزین توسط مسوولان دولتی بر سر زبان‌ها افتاده است، موضوعی که احتمال افزایش قیمت بنزین را دوباره بر راس خبرهای رسانه‌ای بازگرداند.

پیش از عید بارها بحث برندسازی جایگاه‌های سوخت از سوی مسوولان وزارت نفت و حتی وزیر نفت مطرح شد و اسامی همچون توتال و شل هم به عنوان گزینه‌های خارجی این برندسازی جدید مورد توجه جدی قرار گرفت، به گونه‌ای که حتی برخی خبرگزاری‌ها اعلام کردند که قراردادهایی نیز در این مورد امضا شده است اما در نهایت با همه بحث‌های رسانه‌ای در نشست خبری مدیرعامل شرکت پخش فرآورده‌های نفتی تنها بحث جایگاه‌های تک‌تلمبه‌ای مورد توجه قرار گرفت و اصفهان مثل همیشه پیشتاز راه‌اندازی این جایگاه‌ها شد تا هم فرهنگسازی استفاده از این جایگاه‌ها در کشور محک زده شود و هم وزارت نفت دیدگاهی در مورد ایجاد این جایگاه‌ها به دست آورد.

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از اعتماد ، در همین حال برخی خبرها با رد انعقاد قرارداد خارجی برای خصوصی‌سازی خارجی جایگاه‌های سوخت از دولتی‌ماندن این جایگاه‌ها خبر دادند اما کمی نگذشته بود که طرح ایجاد جایگاه‌های تک‌تلمبه‌ای البته حاشیه‌ای جدید را بر خود دید و باز خبرساز شد. برخی سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی با انعکاس اخباری در مورد متولیان ایجاد این جایگاه‌ها نوشتند که «تعدادی از مدیران گذشته شرکت ملی پالایش و پخش با ثبت یک شبه شرکت «ت»، فعالیت خود را در ایجاد جایگاه‌های تک‌تلمبه‌ای آغاز کرده‌اند.» این امر حاشیه‌ای جدید برای شیک‌سازی جایگاه‌ها ایجاد کرد تا این موضوع بیشتر به حاشیه برود و به ناگاه وزیر نفت با اظهار نظری جدید کلا موضوع برندسازی را در حاشیه قرار داد و به جای آن افزایش قیمت بنزین را به سر تیتر اخبار بازگرداند.

بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت شنبه‌شب در اتاق بازرگانی و پس از دیدارش با وزیر نفت هند از احتمال افزایش قیمت بنزین در سال جاری خبر داد. وی در پاسخ به پرسش خبرنگار صدا و سیما افزایش قیمت بنزین بر اساس طرح برندسازی و کلاسه‌بندی جایگاه‌های سوخت را رد کرد اما در عین حال احتمال افزایش قیمت بنزین به طور کلی در سال جاری را بعید ندانست. این موضوع اگرچه موج جدیدی در مورد احتمالات و تبعات افزایش قیمت بنزین ایجاد کرد اما هیچ سناریویی در مورد میزان افزایش قیمت اعلام نشده است؛ موضوعی که مسوولان رسانه‌ای وزارت نفت در مورد آن با تاکید بر اینکه قطعیتی در مورد افزایش قیمت وجود ندارد و وزیر تنها بحث احتمالات را مطرح کرده‌اند، همراه می‌شود. ناگفته پیداست که هیچ سناریویی در مورد افزایش قیمت بنزین از سوی دولت یا وزارت نفت و حتی سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی تاکنون مطرح نشده است که بتوان از گزینه‌های مورد توجه دولت پرده‌برداری کرد. هرچند که نبود سناریو در کنار تکذیب تلویحی روابط عمومی وزارت نفت در مورد افزایش قیمت بنزین می‌تواند این موضوع را تا حد قابل توجهی به حاشیه ببرد اما تجربه‌های سال‌های گذشته در خصوص قیمت بنزین به خوبی نشان می‌دهد که باید منتظر اعلام تصمیم هیات وزیران برای قیمت‌های جدید نفت باشیم. در سال ٩٤ نیز هر چند اظهار نظرهای مختلف محمدباقر نوبخت رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی و همچنین بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت در مورد قیمت بنزین هیچگاه رسمیت نیافت اما دولت به یک‌باره با حذف سهمیه‌بندی بنزین طرح تک‌نرخی کردن بنزین را به اجرا گذاشت تا گام دیگری در جهت برنامه‌های حذف یارانه‌ای خود بردارد.

این روال دولت هرچند چند ماهی با امتیاز دادن به دارندگان سهمیه‌های تلمبارشده در کارت‌های سوخت همراه شد از نیمه سال ٩٤ ایرانی‌ها از بنزین تک‌نرخی استفاده کردند. حالا نیز با تکیه بر همین تجربه‌ها می‌توان گفت با توجه به اینکه وزارت نفت و بخش پخش این وزارتخانه هیچگاه پیشنهاد‌دهنده و تعیین‌کننده میزان قیمت بنزین نبوده‌اند و هیات وزیران و سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی و در نهایت مجلس تصمیم نهایی در مورد قیمت حامل‌های انرژی را گرفته‌اند باید منتظر روزی باشیم که دولت یک‌باره ابلاغیه افزایش قیمت بنزین را به جایگاه‌ها اعلام کند.

به همین جهت با توجه به سابقه افزایش قیمت بنزین طی سال‌های گذشته و البته برنامه توسعه‌ای که روالی منظم برای افزایش قیمت بنزین در نظر گرفته بودند و البته افزایش یک‌باره قیمت بنزین از ٧٠٠ تومان به هزار تومان گزینه‌های زیر بعید به نظر نمی‌رسد. هرچند بر اساس اعلام نظر برخی دست‌اندرکاران تداوم وضعیت کنونی و ادامه فروش بنزین هزار تومانی نیز از گزینه‌های مطرح در این حوزه است. در جدول زیر تجربه‌های گذشته دولت از بازه ٥ الی ٤٣ درصد تجربه قبلی دولت مبنا قرار گرفته است.