۰ نفر

توافق جدید گازی ایران- ترکمنستان

ترکمن‌ها شیر گاز را زمستان نمی‌بندند

۱۶ آبان ۱۳۹۳، ۱۸:۴۸
کد خبر: 65843

جمهوری اسلامی ایران و ترکمنستان به منظور ادامه روند تبادلات گاز طبیعی در قبال انواع کالا و خدمات به توافق رسیدند و پیش بینی می شود برای زمستان سال جاری حجم واردات گاز طبیعی ایران از ترکمنستان کاهش نیابد.

دور جدید مذاکرات گازی جمهوری اسلامی ایران و ترکمنستان با سفر چند ساعته بیژن زنگنه وزیر نفت ایران به عشق آباد برگزار شد.

وزیر نفت ایران در این سفر یک روزه با قربان علی بردی محمدف رییس‌ جمهوری، رشید مردف وزیر امور خارجه و خواجه‏‌محمداف، معاون رئیس جمهوری در امور انرژی و نفت و گاز ترکمنستان دیدار و گفتگو کرد.

مهم ترین محور مذاکرات زنگنه در ترکمنستان، توافق بر سر حجم واردات گاز طبیعی از این کشور همسایه بریا زمستان سال جاری بوده است که با انجام توافق های کلی پیش بینی می شود برای زمستان سال جاری حجم واردات گاز طبیعی ایران از ترکمنستان کاهش نیابد.

مذاکرات گازی عشق آباد در حالی انجام شده است که هفته جاری به دلیل ورود اولین جبهه هوای سرد به استان‌های نیمه شمالی کشور متوسط مصرف گاز طبیعی مشترکان خانگی با افزایشی سه برابری در مقایسه با مهر ماه سال جاری از ۱۲۰ میلیون متر مکعب به بیش از ۳۵۰ میلیون متر مکعب در روز افزایش یافته است.

عبدالحسین ثمری معاون شرکت ملی گاز ایران اخیرا در جمع خبرنگاران با اشاره به بهره برداری از بزرگترین پروژه ذخیره‌سازی گاز در خاورمیانه با ظرفیت ۴.۷ میلیارد متر مکعب گاز، اعلام کرده است: با راه اندازی این طرح میزان وابستگی ایران به گاز وارداتی از ترکمنستان کاهش یافت.

این مقام مسئول حجم گاز وارداتی از ترکمنستان را بر اساس قرارداد روزانه ٤٠ میلیون متر مکعب اعلام کرد و اظهار کرده است: ترکمنستان تنها ٢٣ تا ٢٤ میلیون متر مکعب در روز به ایران گاز تحویل می دهد که این موضوع در مراجع قانونی قابل پیگیری است.

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از مهر، بر این اساس بررسی آخرین وضعیت واردات گاز ایران از ترکمنستان، ترانزیت گاز این کشور همسایه و تهاتر منابع مالی حاصل از واردات گاز با کالا و تجهیزات نفتی از مهمترین محورهای گازی دو طرف در عشق آباد خاهد بود.

از ۶ سال گذشته تاکنون واردات گاز طبیعی توسط ایران از ترکمنستان فراز و فرودهای متعددی در این مباله بین‌المللی گاز به وجود آمده به طوری‌که در این مدت ترکمنستان سه بار به طور رسمی شیرهای صادرات گاز به ایران را بسته است.

بر این اساس، از چهار سال گذشته تاکنون همزمان با افزایش ظرفیت تولید گاز، ایران طرح‌های جدیدی به منظور کاهش وابستگی به واردات گاز طبیعی از ترکمنستان را طراحی، ساخت، نصب و اجرایی کرده است.

بهره‌برداری از خط لوله یکهزار و ۲۴ کیلومتری شمال و شمالشرق، راه‌اندازی تاسیسات جدید تقویت فشار گاز، بهره‌برداری نهایی از خط لوله سوم سراسری گاز به طول یکهزار و ۲۷۰ کیلومتر و تعریف چندین طرح و پروژه کوچک و بزرگ گازی در استان‌های حاشیه دریای خزر و شمالشرق کشور از این دسته اقدامات است.

در همین حال تلویزیون ملی ترکمنستان روز گذشته در گزارشی مصور با اشاره به ملاقات وزیر نفت ایران با رئیس جمهور ترکمنستان به نقل از بردی محمداف گزارش داده است: ترکمنستان از سطح روابط دوستانه و همکاری‌‏های ثمر بخش میان عشق آباد و تهران بسیار خرسند است.

رئیس جمهور ترکمنستان تأکید کرد: مناسبات میان ترکمنستان و ایران مبتنی بر اصول دوستی و حسن همجواری است و افتتاح طرح خط راه آهن ایران-ترکمنستان-قزاقستان جهش جدیدی در تعاملات اقتصادی و تجاری میان ۲ کشور خواهد بود.

این مقام عالی رتبه دولت ترکمنستان افزود: این مسئله ظرفیت‌های عظیمی را برای فعال‌سازی مراودات اقتصادی و تجاری میان ۲ کشور نه تنها در سطح دوجانبه بلکه در عرصه منطقه‌ای و جهانی ایجاد خواهد کرد.