۰ نفر

41 سال با داووس

۱۱ بهمن ۱۳۹۰، ۷:۰۰
کد خبر: 61
41 سال با داووس

اجلاس مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس چند روزی است که به پایان رسیده اما بحث در مورد نتایج آن همچنان در رسانه های جهان جریان دارد. در همین حال مرور نزدیک به نیم قرن تاریخ این مجمع می تواند به شناخت بهتر اجلاس داووس کمک کند.

اجلاس مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس چند روزی است که به پایان رسیده اما بحث در مورد نتایج آن همچنان در رسانه های جهان جریان دارد. در همین حال مرور نزدیک به نیم قرن تاریخ این مجمع می تواند به شناخت بهتر اجلاس داووس کمک کند.

1971 سال نخست

اولین نشست داووس با نام مجمع مدیریت اروپایی برگزار شد. 450 شرکت کننده از 31 کشور در این رخداد دو هفته ای شرکت کردند. موضوع مباحث هفته اول "چالش های آینده " و موضوع هفته دوم "استراتژی و ساختار بنگاه" بود. شاید اکنون چنین نشستی چندان قابل توجه به نظر نرسد، اما این نشست در زمان خود به اندازه کافی بزرگ به حساب می‏آمد. در زمانی که انسان به تازگی قدم بر ماه نهاده بود، جنگ سرد در اوج خود بود و جنبش های اعتراضی در سراسر کشورهای توسعه یافته به چشم می‏خورد.

1972 پیروزی یک ایده

هرچند در پایان اجلاس اول، شرکت کنندگان برای اجلاس سال بعد اشتیاق زیادی نشان دادند اما همچنان شک و تردید زیادی در مورد پایدار ماندن این مجمع وجود داشت. در همین سال ریچارد نیکسون، رئیس جمهور آمریکا، به ارتباط مستقیم طلا با دلار آمریکا پایان داد و جهان را شوکه کرد. در چنین شرایطی دومین اجلاس داووس با 300 شرکت کننده برگزار شد. همچنین در این اجلاس برای اولین بار بالاترین مقام اجرایی یک کشور در اجلاس داووس حضور یافت. او کسی نبود جز پیر ورنر، رئیس جمهور لوکزامبورگ.

1973 مانیفست داووس

سومین اجلاس داووس با موضوع "آینده خود در اروپا را شکل دهید" برگزار شد. اما اتفاق ویژه این نشست، مورد توجه قرار گرفتن مانیفست اخلاقی بود که توسط کلاوس شواب نوشته شده بود. این مانیفست به تصویب حضار رسید و از آن به بعد به عنوان مانیفست اخلاقی داووس شناخته شد. همچنین در این سال با توسعه داووس، جلسات جنبی در طول سال در شهرهای دیگر اورپا مانند بن آلمان برگزار شد.

1974 داووس نفتی

در خلال سال های 1974 و 1975 بحران بازار نفت، اقتصاد جهان را با بحران مواجه کرد که مجمع اروپایی داووس هم از این مشکلات در امان نبود. اما با این حال اقبال به این نشست کاهش نیافت، به نظر می‏رسید که تلاش شرکت های اروپایی برای فهم بهتر روابط اقتصادی و سیاسی جهان و همچنین رایزنی با یکدیگر باعث شد تا آن ها در زمان بحران با جدیت بیشتری به نشست داووس بنگرند. در همین سال تعداد میزگردهای مجمع که در شهرهای دیگر اروپا برگزار می‏شد به هفت عدد رسید.

1975 به سمت جهانی شدن

از این سال بود که اعتبار مجمع مدیریت اروپایی به سطح قابل قبولی رسید. این اجلاس با 860 شرکت کننده برگزار شد که روسای شرکت های بزرگ اروپایی مانند رویال شل و فیلیپس هم در آن شرکت کردند. همچنین با حضور خوزه کامپیلو سینز، وزیر تجارت و صنایع کشور مکزیک، اجلاس داووس برای اولین بار شاهد شرکت یک مقام رسمی‏غیر اروپایی بود. همچنین در این سال همکاری رسمی‏میان مجمع و سازمان ملل متحد شکل گرفت و اولین برشور مربوط به نقش داووس به چاپ رسید. به نظر می‏رسید که بعد از پنج سال داووس موفق شده است تا جایگاه درخور توجه را میان بنگاه ها و دولت ها بیابد.

1976 پلی بین اعراب و غرب

در این سال مباحث زیادی در مورد فعالیت شرکت ها مطرح شد. همچنین همکاری مجمع با سازمان توسعه صنعتی سازمان ملل متحد افزایش یافت که در نتیجه آن 26 کشور در حال توسعه مانند ایران، بولیوی، ساحل عاج، نیجریه و تایلند در این اجلاس شرکت کردند تا به معرفی فرصت های سرمایه گذاری در کشورهایشان بپردازند. رخداد قابل ذکر دیگر در این سال، ابتکار مسوولان داووس جهت برگزاری نشست مشترک بین مقامات نهادهای اروپایی و عربی بود. این نشست در شهر مونتروی سوئیس با حضور 1500 شرکت کننده برگزار شد که 400 نفر آن از دنیای عرب بودند. از این اقدام که یکی از اولین اقدامات برای بهبود روابط اعراب و غرب بعد از بحران سال 1973 بود، به عنوان آغاز ورود داووس به روابط بین الملل یاد می‏شود.

1977 باشگاه داووس

در این سال نمایندگان بیش از 50 کشور در اجلاس داووس شرکت داشتند. آمریکا و ژاپن به پای ثابت این اجلاس تبدیل شده بودند و همچنین سازمان همکاری اقتصادی و توسعه هم به حامی‏رسمی‏اجلاس داووس تبدیل شد. مجمع به این شهرت یافته بود که به باشگاهی از شرکت ها و نهادهای ثروتمند تبدیل شده است. کلاوس شواب در سخنرانی خود در این اجلاس، استقبال صورت گرفته از داووس را با این عبارت توصیف کرد که "امروز، از میان کسانی که من به آن ها خوش آمد گفتم تنها نیمی‏را از قبل می‏شناختم و مابقی چهره های جدید بودند" اتفاق ویژه در این سال حضور والدمیر بوکوفسکی، یکی از مخالفان رژیم اتحاد جماهیر شوروی بود که 12 سال را در زندان های این رژیم سپری کرده بود، او بعد از آزادی مستقیما به داووس آمد و در آنجا به سخنرانی پرداخت.

1978 تراژدی و امنیت

در سپتامبر 1977، گروه ارتش سرخ که یک گروه چپ گرایانه افراطی بود، هانس مارتین اشلیر، رئیس انجمن صنایع آلمان را که یکی از قدرتمندترین شخصیت های آلمان محسوب می‏شد را دزدیدند و یک ماه بعد جسد او پیدا شد. به همین دلیل اجلاس داووس در سال 1978 تحت تاثیر این واقعه برگزار شد. علاوه بر سکوت ابتدای جلسه به احترام هانس مارتین اشلیر، اجلاس داووس تحت تدابیر شدید امنیتی برگزار شد. بیشترین خاطراتی که از نشست آن سال باقیمانده است تصویر نیروهای امنیتی و ماشین های زرهی است.

1979 درها به روی چین باز می‏شود

اصلاحات اقتصادی، دنگ شیائوپنگ رهبر جمهوری چین، کلاوس شواب بنیانگذار داووس را تحت تاثیر قرار داد و باعث شد تا از او برای حضور در اجلاس سال 1979 دعوت به عمل بیاید. هرچند دنگ شیائوپنگ شخصا در این اجلاس شرکت نکرد اما گروهی از اقتصاددانان چینی از طرف دولت پکن در نشست داووس حضور یافتند. با این رخداد پای چینی ها هم به اجلاس داووس باز شد، اما برای تغییر نام این نهاد به "مجمع جهانی اقتصاد" هنوز سال های زیادی باقی مانده بود. همچنین در این سال گزارش رقابت پذیری صنایع اروپایی بود. در این گزارش نگرش جدیدی نسبت به رقابت بنگاه ها صورت گرفته بود که دیگر مانند سابق صرفا بهره وری نیروی کار و سرمایه در آن لحاظ نشده بود.

1980 ده سالگی داووس

در این سال ده سالگی مجمع مدیریت اروپایی ده سالگی خود را جشن گرفت و اعضای این سازمان از مرز 300 نفر هم فراتر رفت همچنین در این سال هنری کسینجر، سیاستمدار مشهور آمریکایی، نه تنها در اجلاس حضور یافت بلکه یکی از سخنران های اصلی نشست هم بود. او در سخنرانی خود در مورد جهان در حال تغییر، ناکارآمدی مدل های کلاسیک اقتصادی و چالش های پیش روی سرمایه داری صحبت کرد.

1981 حضور در چین

در این سال یکی از نشست های مرتبط با داووس در پایتخت چین یعنی شهر پکن برگزار شد. علاوه بر این مجمع داووس در از این سال به بعد توجه بیشتری را متوجه کشورهای در حال رشد و بنگاه های کوچکتر کرد. نکته قابل توجه دیگر اینکه در این سال برای اولین بار نشست های غیررسمی‏میان اعضا برگزار شد، ابتکاری که بعدها تکامل بیشتری یافت.

1982 داووس خودمانی می‏شود

مهمترین نوآوری در این سال مربوط به نشست غیر رسمی‏رهبران اقتصاد جهان می‏شود. جلساتی که به IGWEL مشهور شد. درهای بسته و میکروفون های خاموش این اجازه را به شرکت کنندگان می‏داد تا با ادبیاتی غیر رسمی‏و با خیالی آسوده به بحث و تبادل نظر در مورد مسایل مختلف بپردازند. امروز IGWEL به یکی از جذاب ترین و مشهورترین بخش های اجلاس داووس تبدیل شده است.

1983 روح داووس

در سال 1983 بنیانگزار داووس این اجلاس را مشهورترین نشست سالیانه تصمیم گیران اقتصاد جهان دانست. او در سخنرانی خود در این سال روح داووس را اینگونه بیان کرد: "جایی که دوستی های شخصی شکل می‏گیرد، جایی که ایده های جدید در آزادی کامل مطرح می‏شوند، جایی که در آن افراد از مسوولیت هایی که تعلق به یک نهاد بین المللی به همراه دارد آگاهند. جایی که ما فارغ از درگیری های روزمره، فرصت وقت گذاشتن بر روی مسایل واقعا مهم را پیدا می‏کنیم. این آن چیزی است که ما روح داووس می‏خوانیم.

1984 حضور پررنگ هند

در این سال روابط مجمع با کشور هند جان تازه ای گرفت. رفت آمد هیات ها و همچنین برگزاری یک نشست در دهلی نو باعث شد تا هند حضور پررنگ تری در مجمع پیدا کند. همچنین نشست های غیر رسمی‏ IGWEL هم در این سال گسترش بیشتری یافت.

1985 نگرانی های زیست محیطی

در این سال صنایع مربوط به فناوری اطلاعات و مخابرات جلسات جداگانه ای را با وزرا و نمایندگان مربوطه برگزار کردند و این آغازی بود بر شکل گیری نشست های اختصاصی صنایع مختلف در داووس. همچنین برای اولین بار یک هیات رسمی‏از طرف دولت ژاپن در داووس شرکت کردند. مدیران دو شرکت خودروسازی نیسان و فولکس واگن هم در سخنرانی هایشان نسبت به نگرانی های زیست محیطی هشدار دادند و توجه به آن ها را لازمه اقتصاد جهان دانستند.

1986 پیشگیری از جنگ

یکی از به یادماندنی ترین نشست های داووس مربوط به این سال می‏شود چرا که در آن با پیگیری های بنیانگزار داووس، کلاوس شواب، نخست وزیران ترکیه و یونان با هم ملاقات کردند. ارزش این اقدام زمانی مشخص می‏شود که بعدها نخست وزیر ترکیه، تورگوت اوزال این دیدار را عامل پیشگیری از وقوع جنگ در سال 1987 می‏داند. از نشست سال 1986 به بعد نقش داووس در دیپلماسی بین المللی بیش از پش برجسته شد.

1987 و بالاخره "مجمع جهانی اقتصاد"

دامنه اجلاس داووس دیگر گسترده تر از آن بود که پسوند "اروپایی" مناسب آن باشد. به همین دلیل در سال 1987 نام این اجلاس به مجمع جهانی اقتصاد تغییر یافت. همچنین در این سال صحبت هایی درباره لزوم همکاری با شرق و پایان جنگ سرد شنیده می‏شد. همچنین در این سال با استفاده از تلفن تصویری امکان ارتباط صوتی و تصویری افراد مهیا شد. اتفاقی که در زمان خود رخدادی پیشرو در صنعت مخابرات به شمار می‏رفت.

1988 ایدز در داووس

پررنگ تر شدن جهانی بودن اجلاس داووس در این سال بیشتر به چشم آمد. 62 نفر از سران دولت ها، وزرا و رهبران نهادهای بین المللی در اجلاس این سال شرکت کردند. همچنین برای دومین سال پیاپی یک هیات بلند پایه روسی در نشست حضور داشتند. در این سال در مورد بیماری ایدز و خطرات آن هم صحبت شد، اگرچه هتوز این ویروس چندان گسترده نشده بود.

1989 دیدار دو کره

تعداد اعضای مجمع جهانی اقتصاد رو به افزایش بود و در این سال برای اولین بار بیش از نیمی‏از اعضای آن را غیراروپایی ها تشکیل دادند. همچنین در نشستی که در سطح وزیران برگزار شده بود نمایندگان کره شمالی و جنوبی با یکدیگر ملاقات کردند. از این سال به بعد استفاده از پیام های الکترونیکی هم در داووس جنبه کاربردی به خود گرفت. در زمان نشست سالیانه این مجمع، بیش از 3500 پیام الکترونیکی بین اعضا رد و بدل شد.

1990 اروپای جدید و اتحاد دو آلمان

در سال 1989 دیوار برلین که نماد جنگ سرد محسوب می‏شد فرو ریخت. به همین دلیل نشست سال 1990 به شدت تحت تاثیر این واقعه قرار داشت. همچنین در این اجلاس بود که مذاکراتی بین صدراعظم آلمان غربی و نخست وزیر تازه انتخاب شده آلمان شرقی در مورد نحوه اتحاد دو آلمان صورت گرفت. همچنین در این سال مقاماتی از اروپای شرقی هم در اجلاس حضور داشتند، با حضور افرادی مانند رئیس جهور لهستان و نخست وزیر چک اسلواکی فصل تازه ای در داووس رقم خورد، فصلی که از آن به عنوان دوران جدید اروپا یاد می‏شود، دورانی که اروپای شرقی و غربی به یکدیگر نزدیک شدند.

1991 ورود به عرصه هنر

اجلاس سال 1991 زیر سایه جنگ خلیج فارس قرار داشت. با حمله عراق به کویت، نیروهای آمریکا با عراق وارد جنگ شدند. نگرانی های امنیتی در مورد اجلاس داووس به حدی بود که باعث شد حدود 18 درصد از دعوت شدگان از شرکت در نشست سالیانه انصراف دهند. در این سال نخست وزیر اتحاد جماهیر شوروی پیامی‏را به اجلاس داووس فرستاد که در آن از پی بردن کشورش به لزوم ایجاد اصلاحات ساختاری در اقتصاد شوروی خبر داده بود. همچنین در این سال جایزه ای پایه گذاری شد تا هر سال به یک شخصیت هنری اعطا شود.

1992 ماندلا در داووس

با سقوط رژیم آپارتاید در آفریقای جنوبی، نلسون ماندلا رهبر مبارزات آزادی خواهانه این کشور در اولین سفر خارجی خود بعد از آزادی از زندان، در اجلاس داووس شرکت کرد. همچنین در این سال نخست وزیر چین با حضور در اجلاس داووس تلاش کرد تا از تنش های پیش آمده بین کشورش و دنیای غرب بر سر اتفاقات میدان تیانان من بکاهد. در این سال داووس شاهد حضور کشورهای مشترک المنافع ازبکستان، بلاروس، قزاقستان و دیگر کشورهای تازه استقلال یافته در داووس بود.

1993 روسیه وارد می‏شود

در اجلاس این سال، 800 مدیر بنگاه، 150 رهبر سیاسی شامل 25 رئیس دولت و 200 متخصص و متفکر حضور داشتند.نخست وزیر روسیه، ویکتور چرنومردین در اولین سفر خود به غرب در مقام نخست وزیری به اجلاس داووس آمد.

1994 دیدار پرز و عرفات

در این سال تعداد اعضای مجمع بین المللی اقتصاد از هزار نفر گذشت. اما مهمترین اتفاق در این سال دیدار یاسر عرفات رئیس سازمان آزادی بخش فلسطین و نخست وزیر اسرائیل، شیمون پرز بود. این دو نفر در حالی که دست یکدیگر را گرفته بودند وارد سالن مجمع شدند.

1995 ربع قرن قدمت

در این سال نشست داووس 25 امین سالگرد حضور خود را جشن گرفت. به همین خاطر کلاوس شواب، بنیانگزار داووس گزارش سالیانه را با این عبارت آغاز کرد: "بیست و پنج سال پیش به عنوان یک جوانی که کمی‏قبل از جنگ جهانی دوم به دنیا آمده بود، قویا احساس می‏کردم که رهبران اقتصادی اروپا باید نقش فعال تری در شکل دادن به آینده سیاسی، اقتصادی و اجتماعی آینده ایفا کنند."

1996 جهانی سازی و انتقادات

نشست داووس در این سال در شرایطی برگزار شد که انتقادات از جهانی سازی افزایش یافته بود. نگرانی که سال قبل هم در این مجمع دیده شده بود این بار بیش از پیش خودنمایی می‏کرد. همچنین در این سال داووس شاهد حضور چهره هایی مانند بیل گیتس، مدیر شرکت مایکروسافت، مایکل بلومبرگ موسس بلومبرگ و لو دابس نایب رئیس کانال تلویزیونی سی ان ان بود. انقلاب دیجیتال راه خود را به داووس هم باز کرده بود. همچنین وب سایت مجمع بین المللی اقتصاد هم در این سال راه اندازی شد.

1997 تعهد

انتقادات از جهانی سازی و سازمان هایی که از آن حمایت می‏کردند همچنان رو به افزایش بود. همچنین بحران مالی در آسیا هم بر نگرانی ها افزوده بود به همین دلیل مسوولان داووس برای اطمینان بخشیدن به مردم دنیا، مجمع بین المللی اقتصاد را اینگونه معرفی کردند: "متعهد به بهبود وضعیت جهان." تمرکز بیشتر اجلاس داووس در این سال بر جهانی سازی و تاثیر انقلاب فناوری اطلاعات در اداره بنگاه ها، جوامع و زندگی افراد بود.

1998 هیلاری کلینتون به هیلاری کلینتون رای می‏دهد!

در این سال اجلاس داووس صاحب ساختمان جدیدی شد. اما اتفاق ویژه این سال حضور هیلاری کلینتون بود که آن زمان همسر رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا محسوب می‏شد. در نشست این سال کلاوس شواب، بنیانگزار داووس خطاب به هیلاری کلینتون گفت که "آیا فکر نمی‏کنید که با آغاز قرن جدید، زمان آن فرا برای ایلات متحده فرا برسد که یک زن قدرتمند و باهوش را به ریاست جمهوری انتخاب کند؟" و هیلاری کلینتون پاسخ داد: "بله، و من به آن زن رای خواهم داد" یک دهه بعد هیلاری کلینتون در تلاش برای انتخاب به عنوان نماینده دموکرات ها در انتخابات ریاست جمهوری از باراک اوباما شکست خورد.

1999 ارزش های انسانی را رعایت کنید،لطفا!

در اجلاس این سال کوفی عنان، دبیر کل سازمان ملل در آن زمان تلاش کرد تا مسوولیت اجتماعی بنگاه ها را به آن ها یادآوری کند. ارزش های مانند حقوق بشر، استانداردهای محیط کار و توجه به محیط زیست مسایلی بود که در این سال مورد توجه قرار گرفت. همچنین موسیقیدان و ویولونیست مشهور، یهودی منوهین یک ماه بعد از حضور در نشست سال 1999 از دنیا رفت.

2000 همه واشنگتن در داووس

در این سال مجمع جهانی اقتصاد سی امین سالگرد حضور خود را جشن گرفت. همچنین برای اولین بار رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا در این نشست شرکت کرد. بیل کلینتون به همراه تونی بلر، نخست وزیر بریتانیا در داووس حضور یافته بودند، همچنین هیاتی بلند پایه و پرتعداد از مقامات آمریکایی همراه با کلینتون به سوئیس آمده بودند. به همین خاطر بیل کلینتون در سخنرانی خود به شوخی گفت: "کسی در واشنگتن نمانده تا به اوضاع رسیدگی کند." همچنین در این سال تظاهرات خیابانی زیادی در مخالفت با مجمع برگزار شد، تا جایی که در یکی از نشست ها در ملبورن استرالیا حدود 200 نفر شرکت کنندگان امکان حضور در جلسه را نیافتند چرا که تظاهرکنندگان خیابان ها را مسدود کرده بودند.

2001 عرفات همه را سر کار گذاشت

در اجلاس سال 2001 اتفاقی افتاد که کلاوس شواب، بنیانگزار داووس از آن به عنوان ناامید کننده ترین خاطره اش از نشست های داووس یاد می‏کند. بعد از تلاش های بیل کلینتون برای صلح بین فلسطین و اسرائیل، برای مجمع جهانی اقتصاد سال 2011 هم توافق شده بود فضای دوستانه ای در مورد مسئله فلسطین به وجود بیاید. قرار بود در نشستی که کوفی عنان هم در آن شرکت داشت. به ترتیب یاسر عرفات، شیمون پرز، وزیر همکاری های منطقه ای اسرائیل و عمر موسی وزیر خارجه مصر در آن زمان سخنرانی کنند و بر گسترش همکاری ها تاکید کنند. اما هنگامی‏که کلاوس شواب از عرفات درخواست کرد تا سخنرانی خود را آغاز کند، عرفات بیان کرد که متن سخنرانیش را در هتل جا گذاشته است و خواهش کرد تا شیمون پرز سخنرانی را آغاز کند تا متن عرفات هم به دستش برسد. با این پیشنهاد موافقت شد و شیمون پرز در سخنرانی اش بر ایجاد فضای مثبت بین اسرائیلی ها و فلسطینی ها تاکید کرد. در همین حال کلاوس شواب متعجب شده بود که چرا هنوز متن سخنرانی عرفات به دستش نرسیده است، اما هنگامی‏که نوبت سخنرانی یاسر عرفات رسید همگان ملاحظه کردند که او متنی را از جییش بیرون آورد و سخنرانی تندی علیه جنایات رژیم اشغالگر قدس بیان کرد. با این اتفاق، بخش زیادی از امیدها برای صلح در منطقه از بین رفت.

2002 داووس در نیویورک

در 11 سپتامبر سال 2001، با برخورد هواپیماهای ربوده شده به برج های دو قلوی تجارت جهانی در شهر نیویورک و ساختمان پنتاگون، جهان شوکه شد. دو ماه بعد اعضای مجمع جهانی اقتصاد تصمیم گرفتند تا اجلاس سال 2002 را در نیویورک برگزار کنند. هرچند نگرانی هایی در مورد مسایل امنیتی برگزاری چنین نشستی در نیویورک وجود داشت اما این اجلاس بدون مشکل خاصی برگزار شد. همچنین در این سال شورای تجارت بین المللی در مجمع جهانی اقتصاد آغاز به کار کرد.

2003 جایی برای منتقدان

اجلاس این سال زیر سایه جنگ عراق و افزایش تنش ها در مناطق فلسطین اشغالی آغاز شد. همچنین یک نوآوری دیگر به نشست های داووس اضافه شد و آن برگزاری جلسات آزاد برای حضور سازمان های غیر دولتی و چه بسا منتقد داووس بود. مسوولان مجمع جهانی اقتصاد معتقد بودند که چنین نشست هایی به افزایش در دسترس بودن و شفافیت این نهاد کمک خواهد کرد.

2004 گسترش همکاری با صنایع

در اجلاس این سال مقرر شد تا مشارکت بیشتری با صنایع انجام شود. به همین خاطر صنایع به 9 شاخه اصلی مانند مخابرات، انرژی تقسیم شدند تا در صنایع هر شاخه بتوانند در بخش مربوط به خود به فعالیت بپردازند.

2005 انقلاب نارنجی در داووس

در این سال یک نوآوری دیگر هم به اجلاس داووس اضافه شد و آن ملاقات در سالن شهر در آغاز نشست سالیانه است. شرکت کنندگان در این گردهمایی فرصت پیدا می‏کنند تا از نقطه نظرات و دغدغه های یکدیگر مطلع شوند و آن ها را مد نظر قرار دهند. در این سال حضور ویکتور یوشچنکو رهبر انقلاب نارنجی اوکراین در داووس هم مورد توجه قرار گرفت، به خصوص اینکه این اولین سفر خارجی وی بعد از رسیدن به ریاست جمهوری اوکراین بود.

2006 سال صد میلیون فرانکی

در این سال رئیس جمهور نیجریه، گوردون براون وزیر خزانه داری بریتانیا در آن زمان و بیل گیتس بنیانگزار شرکت مایکروسافت برنامه ای را برای کاهش مشکلات از بیماری سل در سطح جهان تهیه کردند که طبق آن طی سال های 2006 تا 2015 از مرگ و میر ناشی از این بیماری به میزان 14 میلیون نفر کاسته شود. همچنین در این سال برای اولین بار درآمد مجمع جهانی اقتصاد از مرز صد میلیون فرانک سوئیس فراتر رفت.

2007 داووس بحران جهانی را دور می‏زند

تحولات اقتصادی جهان و افزایش رشد کشورهای در حال توسعه باعث شد تا "دگرگونی موازنه قدرت" به عنوان شعار اجلاس سال 2007 انتخاب شود. همچنین در این نشست در مورد روند تغییر تمرکز قدرت از تولیدکنندگان به سوی مصرف کنندگان آن هم به لطف اینترنت و انقلاب دیجیتالی بحث شد. همچنین در این سال کلاوس شواب هشدار اقتصاددانانی مانند نوریل روبینی در مورد وقوع بحران اقتصادی را جدی گرفت و با تغییر سرمایه مجمع جهانی اقتصاد از سهام شرکت های مختلف به اوراق قرضه دولتی کشور سوئیس از بحرانی شدن شرایط این نهاد در زمان وقوع بحران اقتصادی سال 2008 پیشگیری می‏کند.

2008 پرحرفی بیل گیتس

اواخر سال 2007، بیل گیتس مدیر شرکت مایکروسافت با کلاوس شواب، بنیانگزار داووس تماس می‏گیرد. او تقاضا دارد که در اجلاس سال 2008 بین 20 تا 25 دقیقه سخنرانی کند در حالیکه زمان سخنرانی برای هر فرد 5 تا 7 دقیقه است. بیل گیتس بیان می‏کند که این ممکن است مهمترین سخنرانی اش باشد و به همین دلیل کلاوس شواب متقاعد می‏شود تا زمان بیشتری را به گیتس اختصاص دهد. بیل گیتس در نشست سال 2008 در مورد "سرمایه داری خلاق" سخنرانی کرد که این سخنرانی مورد توجه رسانه ها قرار گرفت.

2009 اردوغان، اردوغان و اردوغان

از آنجا که نشست داووس در این سال چندان مورد استقبال سیاستمداران و ستارگان دنیای هنر قرار نگرفته بود به نظر می‏رسید که اجلاسی کم حاشیه در پیش باشد که بیشتر در آن به اقتصاد پرداخته شود. اما آنچه رخ داد بر خلاف انتظارات بود. در حاشیه اجلاس، نشستی با حضور رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه، شیمون پرز رئیس جمهور اسرائیل، بان کی مون دبیر کل سازمان ملل متحد و عمرو موسی دبیر کل اتحادیه عرب برگزار شد که در این نشست درگیری لفظی بین اردوغان و پرز در گرفت. اردوغان خطاب به پرز گفت: " پای کشتار که وسط بیاید، شما خوب بلدید بکشید." و کمی‏بعد در اعتراض به مدیر جلسه که وقت کافی در اختیارش قرار نمی‏داد، جلسه را ترک کرد. این اتفاق با پوشش وسیع رسانه ای مواجه شد و مورد استقبال گستره کشورهای اسلامی‏قرار گرفت.

2010 چهل سالگی

در این سال مجمع جهانی اقتصاد 40 سالگی خود را جشن گرفت. نکته قابل توجه داووس 2010 حضور جیمز کامرون بود چرا که اکران فیلم آواتار با کارگردانی کامرون به اعتقاد بسیاری آغازگر تحولی در ساخت فیلم های سینمایی سه بعدی بود.

2011 مرکوزی

حاضرین داووس 2011 در شرایطی پا به این اجلاس گذاشتند که نگرانی از بحران یورو باعث ایجاد نگرانی در اقتصاد جهان شده بود. به همین خاطر نیکولا سارکوزی، رئیس جمهور فرانسه و آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان در این اجلاس اتحاد میان خود را نشان دادند و بر نجات یورو تاکید کردند. چنین اقداماتی بود که باعث شد اصطلاح مرکوزی که ترکیبی از مرکل و سارکوزی است در رسانه های جهان باب شود.

آرش پورابراهیمی