۰ نفر

چالش جدید برای صنعت خودرو:

خودروهای دست‌دوم وارداتی در جاده های ایران

۳۰ فروردین ۱۳۹۱، ۲۲:۰۹
کد خبر: 549

دولت با مصوبات جدید خود، واردات خودرو دست دوم به کشور را آزاد کرده است. به نظر می رسد، اجرایی شدن این مصوبه، صنعت خوردوری کشور را با چالش جدیدی مواجه نماید.

در این رابطه محمد‌حسین برخوردار در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس؛ اظهار داشته است: دولت مصوب کرده است تا خودروهای دست دوم که تا 3 سال از تاریخ تولید و مصرف آنها گذشته باشد می‌توانند وارد کشور شوند. وی در واکنش به این سؤال که تعرفه‌‌های خودروهای دست دوم به چه صورتی است اظهار داشت: به ازای هر یک سال سه درصد از تعرفه آنها کاهش می‌یابد. رئیس مجمع عالی واردات گفت: دستورالعمل اجرایی این مصوبه دولت به گمرکات کشور ابلاغ شده است. وی افزود: پیش از این نیز خودروهای دست دوم وارد می‌شد اما فقط در گروه خودروهای سنگین بود و هیچ گاه مجوزی برای خودروهای سواری دست دوم داده نشده بود. مصوبه اخیر دولت برای هر دو گروه سواری و سنگین است.

در همین رابطه ساسان خدایی در گفتگو با مهر با تاکید بر اینکه آزاد شدن واردات خودرو با شرط 3 سال ساخت به مفهوم واردات خودروی مستعمل نیست، گفته است: هیئت وزیران در سال 82 تصویبنامه ای برای شرایط واردات خودرو داشته که بر اساس آن، تنها واردات خودرو ، خودروهای یک سال ساخت به کشور مجاز بوده است. مدیرکل دفتر مقررات واردات و صادرات سازمان توسعه تجارت ایران افزود: هم اکنون هیئت وزیران این تصویب نامه را اصلاح و شرط یکسال را به سه سال ساخت تغییر داده اما سایر بندهای آن تصویب نامه کماکان به قوت خود باقی است. وی تصریح کرد: البته به دلیل وجود برخی ابهامات و برداشت‌های چندگانه از این تصویب نامه، این شرط جدید هنوز اجرایی نشده است و نیاز به استعلام از دایره حقوقی نهاد ریاست جمهوری دارد. خدایی افزود: ابهام این تصویب نامه این است که ممکن است مدنظر هیئت وزیران واردات خودروهای سه سال ساخت مشروط به نو بودن باشد یا اینکه خودروهایی وارد کشور شود که بیش از یکسال در گمرکات معطل شده و نو باشند؛ بنابراین ابلاغ این تصویب نامه به مفهوم مستعمل بودن خودروهای وارداتی نیست. وی گفت: برهمین اساس، سازمان توسعه تجارت ایران حتما موارد مذکور در مصوبه را استعلام و پس از شفاف شدن اجرایی خواهد کرد.

این در حالی است که آرمان خالقی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس ضمن مخالفت با چنین تصمیمی، اظهار داشته است: هنوز در کشور این فرهنگ جا نیفتاده که مردم خودروهای داخلی را به خودروهای دست دوم خارجی ترجیح دهند به همین دلیل مصوبه اخیر دولت به صلاح بخش صنعت نیست. وی ادامه داد: نباید به این سرعت در مورد آزاد بودن واردات خودروهای دست دوم تصمیم‌گیری می‌شد،زیرا تجربه خوبی در این مورد نداریم. خالقی با بیان اینکه پس از جنگ عراق و کویت، تعداد زیادی از خودروهای عربی به کشور وارد و پلاک‌گذاری شدند، افزود: این مسئله بازار خودروی کشور را بر هم زد و مشکلاتی را به وجود آورد. وی با اشاره به صدور مجوز واردات ماشین‌آلات مستعمل در سالهای گذشته، اظهار داشت: این ماشین‌آلات در خطوط تولید کارخانه‌ها مورد استفاده قرار گرفتند و در حال حاضر نیز همین خطوط تولید نیازمند بازسازی هستند. عضو کارگروه حمایت از تولید تصریح کرد: واردات خودروهای دست دوم ممکن است باعث آلودگی محیط زیست شود.

اما از سوی دیگر، عباس معمار نژاد در گفت‌وگو با فارس، در پاسخ به این پرسش که آیا واردات خودروی دست دوم آزاد شده، گفته است: بخشنامه‌ای در مورد واردات خودروی دست دوم به گمرک نرسیده است. رئیس کل گمرک تصریح کرد: تعرفه واردات خودرو به کشور 90 درصد است.

بر اساس آمار رسمی گمرک در سال 90 در مجموع 92 میلیون و 620 هزار دستگاه خودرو یا قطعه خودرو به وزن 394 هزارتن و به ارزش 3هزار و 200 میلیارد تومان یا به ارزش دلاری 2.9 میلیارد دلار وارد کشور شده است.