۰ نفر

فریب بودجه‌ای دولت در محاسبه درآمدهای نفتی

۲۹ فروردین ۱۳۹۱، ۱۴:۱۷
کد خبر: 504

در حالی رقم رسمی تولید نفت کشور روزانه 3.95 میلیون بشکه است، در لایحه بودجه 91 رقم 4.1 میلیون بشکه را برای تولید نفت در نظر گرفته شده که اختلاف حساب 4 تا 12 میلیارد دلاری را ایجاد می کند.

عماد حسینی سخنگوی انرژی و عضو کمیسیون تلفیق مجلس در گفت‌وگو با فارس رقم در نظر گرفته شده برای صادرات نفت و میعانات گازی در بودجه را 2 میلیون و 740 هزار بشکه در روز اعلام و تصریح کرد که از این میزان 340 هزار بشکه به صادرات میعانات گازی اختصاص دارد.

به گزارش فارس، وی با توجه به مصرف روزانه 1.7 میلیون بشکه‌ای نفت در داخل کشور، میزان تولید نفت خام در بودجه را 4 میلیون و 40 هزار بشکه اعلام کرد و گفت این میزان با رقم واقعی تولید نفت تا حدودی متفاوت است.

بر اساس آخرین اعلام مسئولان نفتی متوسط تولید نفت در سال گذشته 3 میلیون و 950 هزار بشکه در روز بوده است که به معنای اختلاف 90 هزار بشکه‌ای با میزان در نظر گرفته شده در بودجه است.

در عین حال تولید نفت کشور نیز با توجه به کمبود سرمایه‌گذاری و پیر شدن میادین نفتی در سال‌های گذشته همواره افت داشته و تقریبا امیدی به افزایش تولید در کوتاه مدت وجود ندارد.

در عین حال بعضی کارشناسان و نهادهای پژوهشی و نظارتی متوسط تولید فعلی نفت کشور را قریب به 3.7 میلیون بشکه در روز اعلام می‌کنند.

بر این اساس با فرض تولید واقعی 3.95 میلیون بشکه در روز و رقم 4.1 میلیون بشکه‌ای در نظر گرفته شده در بودجه (2.4 میلیون صاردات نفت خام و 1.7 میلیون مصرف داخل)، لااقل 150 هزار بشکه در روز تولید نفت کمتر از میزان واقعی در نظر گرفته شده است که با فرض نفت 85 دلاری در بودجه به معنای کسری 4.6 میلیارد دلاری در بودجه از محل صادرات نفت است. در صورت فرض بدبینانه‌تر تولید 3.7 میلیون بشکه در روز، میزان اختلاف رقم بودجه با میزان واقعی به بیش از 400 هزار بشکه در روز بالغ خواهد شد که به معنای کسری 12.4 میلیارد دلاری بودجه از این محل است.

پیش از این سید مسعود میرکاظمی وزیر سابق نفت در گفت‌وگو فارس گفته‌ یود:" متأسفانه معاونت برنامه‌ریزی رئیس جمهور در بودجه درآمدهایی در نظر می‌گیرد که محقق نمی‌شود به عنوان مثال تولید نفت را بیش از 4.2 ملیون بشکه در روز در نظر می‌گیرد و معادل آن در جداول بودجه ریال در نظر می‌گیرد که به عنوان سهم دولت وارد خزانه شود و اعلام می‌کند تا زمانی که این ریال را برداشت نکرده است نمی‌تواند سهم صندوق توسعه ملی را طبق قانون پرداخت کند. این در حالی است که واقعاً چنین تولیدی وجود ندارد."

وی تصریح کرده بود: " این روش باعث می‌شود به دلیل اعلام غیر واقعی تولید نفت در بودجه ارز کمتری وارد صندوق توسعه ملی شود و متاسفانه مسئولان بانک مرکزی هم برای توجیه این مطلب اعلام می‌کنند که نفت به تعهد خود عمل نکرده است در صورتی که در زمان تدوین بودجه در مجلس کارشناسان نفت مصرانه درخواست می‌کنند که تولید را واقعی ببینید اما متاسفانه معاونت برنامه‌ریزی رئیس جمهور و وزارت امور اقتصادی و دارایی برای تامین بخشی از کسری‌های خود به آن توجه نمی‌کنند و به عبارتی نفت را با چالش روبرو می‌سازند."